Всички ще се съгласим, че червилото е много важна част от грима. Без червило, гримът ни стои незавършен. В многото си вариации именно цветът върху устните придава онази тъй ярка изразителност на образа ни. И докато усмивката може да е най-силното ни оръжие, правилно гримираните устни ни правят неустоими. Няколко лесни, но доказани стъпки ще ни помогнат да го постигнем във всеки един момент.

Преди да започнем с гримирането на устните е добре да се убедим, че те са меки и гладки. В никакъв случай не нанасяйте продукти върху напукани или лющещи се устни. Ексфолирайте при нужда. След това поставете балсам за омекотяване и еластичност. Продължете с тънък слой от фон дьо тена и много малко пудра – това ще удължи трайността на червилото.

Деликатен е изборът на молива, с който ще очертаем устните. Той трябва да е в тон с червилото или един нюанс по-тъмен. Внимателно работете с молива, за да подчертаете перфектно формата на устните или да я коригирате, ако се налага. С молива може да направите устните си да изглеждат по-големи или по-малки. Движението е винаги от центъра към  ъглите.

Следва най-приятната част – нанасянето на червилото. Избирайте червилото според  темата на цялостния грим. Все пак неговата роля е да подчертава ярко устните и да привлича вниманието към тях или пък да ги направи дискретно и сияйно допълнение. Най-добре е да поставяте червилото с малка четчица. Попийте излишното количество с мека хартиена кърпичка.

Последната стъпка в макиажа на устните е гланцът. Той се употребява лесно, подходящ е в почти всички случаи и неизменно присъства в дамската чанта. Покрити с гланц устните ви ще са добре подчертани, гладки и лъскави. Поради тази причина е и съветът към дамите с по-големи и плътни устни – хубаво е да завършите грима си с червило и по възможност да избягвате гланца.