Към вкусовите напитки на първо място се отнасят чаят и кафето. Към тази група могат да се причислят и спиртните питиета, които често се употребяват от много хора през време на хранене.

Чаят и кафето са вкусови напитки, които общо взето влияят възбуждащо върху нервната система на човека. Те се отличават още и с голямото си съдържание на минерални соли.
Чаят съдържа различни химични съединения, от които по-важни са кофеинът, танинът, етеричните масла, белтъчните вещества, минерални соли, витамини, ферменти и др. Въпреки възбудителните качества на кофеина, чаят има качествата на вкусово питие с хранително и лечебно действие, които му се осигуряват от останалите вещества в състава му.
Кафето съдържа 9-11% белтъчни вещества, 0,6-2,4% кофеин, още танин, мазнини (10-13%), целулоза, пентозани, захар, минерални соли и разтворими във вода екстрактни вещества.

Приети в малки количества, чаят и кафето оказват благотворно влияние върху организма, но прекомерната им употреба, особено вечерно време преди лягане, е свързана с появата на сърцебиене, неспокоен сън и други неприятни усещания.
Голяма и важна роля за запазване здравето на хората и за предпазването им от ранно застаряване е рязкото ограничение на употребата на спиртни питиета, а по-добре и пълното отказване от тях.

Алкохолът, дори когато е взет в малки количества, оказва вредно действие върху храносмилането като отрова на централната нервна система. Неговата системна и неумерена употреба довежда до нарушаване дейността на храносмилателния апарат и на редица други важни органи, като черен дроб, бъбреци, сърце и др. Алкохолът пречи на правилната обмяна на съставните части на храната, каквито са белтъчните вещества, мазнините и въглехидратите, а също така витамините. Неговото въздействие върху нервната система и черния дроб води до създаването на условия за появата и развитието на артериосклерозата, тъй като се нарушава нормалният обмен на холестерина. Употребата на алкохол задържа и чувствително забавя разпадането на мазнините в организма, като по този начин се улеснява затлъстяването.