Кола маската е най-известният и може би най-предпочитаният метод за премахване на нежеланото окосмяване. Тя има много предимства пред други методи. Сред най-важните са, че косъмчетата стават по-редки, по-тънки и израстват по-бавно. Кола маската също премахва мъртвите клетки. Не по-малко важно е и че кожата остава гладка със седмици.

Трябва да знаете, че за да бъде епилацията перфектна, има няколко насоки, които задължително трябва да се спазят. Наред с това има и основни грешки, които много от нас допускат, без да знаят, че това би попречило на добрите резултати.

Ето и кои са основните грешки, които допускаме при кола маска:

Правим кола маска сутрин

Най-добре да оставим епилацията към края на деня. Причините са няколко. Сутрин кожата е подпухнала и също колкото и да сме внимателни, тя все пак леко се наранява. Нека да ѝ оставим достатъчно време, за да се възстанови (именно през нощта). През деня тя няма да може да се успокои толкова лесно, заради дрехите, които носим и съответно триенето им с кожата, както и заради това, че шансът да се изпотим е много по-голям, следователно да се предизвика раздразнение.

Пропускаме грижата за кожата

Рядко забравяме да нанесем крем на лицето и на ръцете си, но много често пропускаме да хидратираме и подхраним кожата на тялото. Когато тя е суха има много по-голяма вероятност се образуват враснали косъмчета. Към грижата за кожата спада и редовното ексфолиране, благодарение на което ще се премахнат мъртвите клетки.

Не спазваме стъпките след кола маска

Както има правила за по време на процедурата, така има и няколко лесни стъпки, които да направим след епилация, за да бъдат резултатите перфектни и да с предпазим от зачервявания и възпаления. Важно е да не мокрим кожата в следващите няколко часа, както и да не обличаме дрехи от по-груби материи. Също трябва да се избягва пряката слънчева светлина в следващите 24 часа. Трябва да забравим и за солариума след кола маска. Нека дадем на кожата възможност да се успокои.

Не обръщаме внимание на времето от месеца

Много често отиваме на кола маска, когато намерим свободно време и пропускаме да се вземем под внимание месечния си цикъл, а това е важно. Преди този период тялото ни е много чувствително и нивата на хормоните не са балансирани. Тогава епилацията може да е значително по-болезнена, дори и да се появят петна по кожата. Затова трябва да имаме предвид, че не се препоръчва до 1 седмица преди менструация да правим кола маска.