Какво представлява креатинът?

Креатинът е естествена субстанция, която се среща в човешкото тяло в нива до 1%, какъвто е случаят с кръвта. Основната причина, поради която е известен като ценена и търсена хранителна добавка е едно от свойствата му, а именно да носи енергия на мускулната тъкан, да благоприятства нейното съкращаване и разбира се, както почти всяка друга аминокиселина, да спомага за трупането на мускулна тъкан.

Всеки ли може да приема креатин?

Като цяло няма нещо, което да представлява пречка пред приема на креатин. Въпреки това, специалистите винаги биха ви посъветвали да се консултирате профилактично с вашия личен лекар преди да започнете да приемате тази хранителна добавка в случаите, в които е на лице някакво заболяване. Поради своята безопасност креатинът може да се приема както от млади спортуващи хора, така и от хора в напреднала възраст.

Тялото може да се облагодетелства от приема на креатин по много различни начини. Сред най-големите печеливши са костите, при които се наблюдава повишаване на плътността, по-голяма здравина и сила. Така човек става много по-устойчив на травми, което е сериозен плюс, особено при по-възрастните хора. Освен това, креатинът може да помогне да се намали загубата на мускулна тъкан, което е нормален процес след навършване на 30 години. Друго предимство на креатиновите хранителни добавки е, че процесите на метаболизма се ускоряват, която е добър начин да предотвратим появата на наднормено тегло.

Помага ли креатинът на ума?

Според проучвания, редовният прием на креатин подпомага умствената работа, паметта и концентрацията. Механизмът на този процес все още не е напълно изяснен, но учените потвърждават също така, че мозъкът е на трето място след кръвта и мускулите по високо съдържание на креатин, така че тази взаимовръзка не е изненадваща.

Защо спортистите приемат хранителни добавки креатин?

Причината поради която спортистите и любителите на фитнеса приемат креатин на ниска цена е това, че той стимулира трупането на мускулна маса, но също така и защото подпомага работата на мускулите, доставяйки им повече енергия. Това помага на активно спортуващите да се възстановяват по-бързо след тренировка, а също така и повишава значително качеството на самата тренировка, защото тя може да продължи по-дълго време и да има значително по-голям интензитет.

Трупа ли се мускулна маса от креатин?

Както вече споменахме, креатинът стимулира и спомага трупането на чиста мускулна маса. Самият той се среща в доста голяма концентрация в мускулите, където възлиза на около половин процент от тяхната обща маса. По-голяма е концентрацията на креатина единствено в кръвта, където креатинът достига около един процент. Освен че помага за трупането на мускулна маса, той стимулира и вече съществуващите мускули да работят по добре и ги прави по-силни и устойчиви.

Ще стане ли тялото ви по-хубаво?

Много проучвания показват, че ако приемът на креатин се съчетае с фитнес тялото може да се извае много по-добре и да се скулптурира по един много по-хармоничен начин, отколкото ако просто посещавате фитнеса. Приемът на креатин ще помогне по-бързо да замените мазнинките с мускули и да се справите с проблеми зони като коремче, бедра, седалище и паласки.

Креатинът помага ли след травми?

Счита се, че след претърпени травми креатинът може да подпомогне тялото да се възстанови доста по-бързо и по-ефективно. Това включва както трявми на кости, мускули и тъкани, така и такива от черепно-мозъчно естество.

По-бързо възстановяване след претоварване…

Начинът, по който креатинът помага на тялото да се възстанови след травми, не се отличава особено от начина, по който то се възстановява след тежка тренировка. Важно е да се знае, че претоварването е голям стрес за организма и създава голямо количество отпадъчни вещества, но приемът на креатин помага това натоварване да бъде по-малко, стресът да се минимизира и отпадъчните продукти след тежки упражнения да се намалят до минимум.

Кога трябва да приемаме креатин?

Приемът на креатин като хранителна добавка може да се осъществи във всеки един момент от деня, стига да е удобно за вас. Въпреки това, според специалисти ефектът от приема на хранителната добавка е най-голям когато това се прави след тренировка. Така тялото най-бързо и ефективно ще усвои необходимите количества.

Има ли креатинът недостатъци и странични ефекти?

При приемане на креатин в здравословни количества не е известно да има някакви негативни ефекти. Макар че има някои съмнения, че той може да оказва отрицателно влияние на бъбреците, черния дроб и някои други жизнено важни органи, такова въздействие на креатина не е доказано и остава в сферата на хипотезите, за разлика от положителните му страни, които в по-голямата си част вече са потвърдени.

Какво ще стане ако приемем по-голямо количество креатин?

Ако приемете по-голямо количество креатин от препоръчителното на веднъж, най-вероятно ще получите стомашни спазми, диария и дори позиви за повръщане. Това не е изключено да се случи дори и ако количество, което се приема за нормално бъде прието наведнъж, вместо да се разпредели в рамките за деня.

Други странични ефекти…

Понякога твърде големите количества креатин могат да предизвикат сърцебиене, агресия, тревожност и други подобни състояния, ето защо е добре да се съобрази приема като се знае точното тегло на човека и като се изчисли колко точно креатин на ден трябва да се приема чрез храната и хранителните добавки.

Какви са рисковете от приемането на твърде малко креатин?

Ниските нива на креатин сами по себе си не са толкова опасни и не представляват нещо особено обезпокоително. Това често може да се случи при вегетарианци, които не приемат достатъчно протеини, по време на диета или в случаите, в които сте свалили доста килограми, сред които неизменно и мускулна маса. Заниженият креатин може да е резултат също така и на бременност.

Обикновено ниските нива на креатин се установяват с помощта на медицински изследвания на кръв или урина, след което може да се каже със сигурност дали има намалено ниво на креатин или не. И докато в повечето случаи намаленият креатин си има съвсем прости обяснения, понякога това може да е и резултат от различни здравословни състояния, включително и някои заболявания на черния дроб. Ето защо, ако в тялото ви има намалено ниво на креатин трябва да се установи дали това е просто резултат от пропуски в диетата или зад него стои някакво медицинско състояние.

Кои храни съдържат креатин?

Храните, които могат да ни снабдят с необходимото количество креатин, са основно от животински произход. Като най-добър източник на креатин трябва да поставим месото. Колкото по-чисто и с по-ниско съдържание на мазнини е то, толкова по-голяма полза ще има от него. Местото от дивеч, телешкото и свинското без мазнина оглавяват класацията, а на челни места зад него попадат пилешко и пуешко, както и риба. По възможност винаги избирайте месо от свободно отгледани животни, защото те съдържат повече креатин. Не бива да забравяме и ядките, които традиционно се препоръчват във всеки богат на протеини хранителен режим, както и овесените ядки.