Дизайн на лого е уникален и трудоемък процес. Той трябва да бъде защитен по някакъв начин, защото мнозина са тези, които биха се възползвали от един не защитен лого дизайн. Ако екип от дизайнери е изработил логото за компанията, то тя трябва да направи постъпки за запазването му и регистрирането, като фирмена марка. В противен случай е трудно да се докаже плагиатство, ако някой е решил да използва дизайна на логото ви.

Сега онлайн пространството е пренаселено с сайтове за сампъли и произхода на много от тях е неясен. Понякога използването на директно изображение или символ от тях, води по плагиатство, без дори да знаем, че това е така. Много е важно да защитим логото си, особено ако дизайна му е постигнал целите си да представи по най-добрият начин фирмата ни.

Защитения дизайн на лого може спокойно да се публикува на сайта на компанията в Интернет, да се отпечатва на визитни картички, бизнес писма, брошури, реклами и какво ли още не. Дори и ако някой реши да се възползва от него, правата по изображението на логото са защитени. Колкото повече използвате и показвате логото си до името на фирмата, толкова повече го утвърждавате и налагате, като главно нейно послание. Видимостта на компанията ви е по-голяма и възможностите за разрастване на бизнеса са налице.

Дизайн на лого може да бъде защитен навсякъде по света в бюрата по патенти и фирмени марки, за дадената страна. Веднъж защитено логото е притежание на фирмата и представя нейната дейност, без да има опасност да бъде копирано директно. Лого дизайна е навсякъде около нас. Моделите за инспирация са неизмеримо много и всяко нещо, като започнем от природата и градската среда и завършим с бита и детайла може  да провокира дизайн на лого.

Стандартите за лого дизайн в днешно време са на много високо ниво, тъй като конкуренцията е много голяма в бранша. Има много студиа за дизайн и дизайнери занимаващи се именно със създаването и изработката на уникални лога. Те имат професионалните качества да забелязват по-лесно и бързо подробностите, които по-голямата част от хората изпускат, за да създадат дадено лого. Доверявайки се на професионалисти и защитавайки логото си, една компания си осигурява добър и качествен дизайн, и защитава и изгражда марката си. За да изпъкне сред конкурентите и да се пребори да бъде разпознавана за в бъдеще. Принципите по създаване на логото са основната база за дизайна. Те са опростеност, минимални средства, послание и гъвкавост. Без тях едно лого и дизайна му няма как да бъдат представителни и внушителни.