СЕО оптимизация, за да бъде максимално ефективна, трябва да се прави на всички нива. Фокусирането прекалено много върху една част или друга от процеса по оптимизиране, би довело до непълнота на самата оптимизация и размиване на целите й. За да е максимално функционална една такава практика, тя трябва да е насочена към всички средства за достъп до мрежата и търсачките. Не бива да се дава предимство само на таблети, телефони или пък на настолни компютри. Всички устройства, от който потребителя влиза в мрежата, могат да работят във ваша полза.

Доброто организиране и представяне на процесите по оптимизиране на всички нива и за всички устройства е най-важната част от една СЕО оптимизация. Замислете за всички възможни похвати, които оптимизацията може да ви предложи. Например представянето на клипове, които са съдържателни и полезни, по добре би ви класирало на първите позиции в търсачките, отколкото само чистия текст. Важно е да оптимизирате не текстовото си съдържание, също така прилежно, като текстовото. Това е видимо от търсачките и вдига рейтингите ви за страницата или сайта.

Когато се публикуват файлове от типа на PDF или FLASH формата е много важно да сте запознати с последните новости по разчитането им от търсачките, за да могат да бъдат оценени подобаващо. Тези файлове имат малко по-особен характер и понякога трудно се оценяват, така както се изисква. Затова актуалната информация за публикуването и оптимизацията им, трябва да се следи постоянно. Мултифункционалното оптимизиране не може без „мета“ информацията. Израза на това понятие за СЕО-то, като цяло е наличието на заглавни тагове или описания на съдържанието ви и мета описания. Въпреки, че повечето специалисти твърдят, че ключовите думи са отживелица за търсачките, това съвсем не е така. Добре формулираните и форматирани ключови думи имат голямо значение за рейтинга на една страница или сайт. За да изпълнят функциите си, обаче те трябва да са уникални и описателни за точно определената страница. Ако се използва практиката на копиране на мета описанията за редица страници, то оптимизацията на това ниво няма да доведе до никъде. СЕО оптимизация, която е пълноценна също има и уникални тагове на всяко заглавие, което присъства на страницата.

Ако сравним даден таг с реклама, то те имат еднакви функции – да впечатлят потребителя да прочете или види повече. Така, че създавайте таговете си, като реклами с дължина от 4 до 8 думи, които най-много ще повлияят клиентите на сайта ви. Те трябва да са апелиращи и да водят към действие, тоест клик към описание или видеоклип. СЕО оптимизация, която е мултифункционална е единствената работеща наистина оптимизация. Когато оптимизирате, оптимизирайте с цел и средства, не просто, защото така трябва.