Колкото и да ви е чудно от картофи се получава страхотна домашна ракия, подходяща за всеки вкус. Напитката страшно много прилича на уиски. Има добър вкус и аромат особено след изваряване с двойна преварка или при употребата на новите модерни казани от рода на дестилерия http://www.ludastrast.com/ до Габрово. С подобен модерен казан можете да направите ракия по поръчка от какъвто искате материал, нещо повече – в този сайт вие може да го поръчате онлайн, а хората да ви вземат желания материал вместо вас, да дестилират и дори да го пакетират в специален амбалаж.

Производството се осъществява по две различни рецепти

Първия начин е с 10 кг картофи. Очистват се от кълновете и очите. Нарязват се по възможност на по-дребни парчета (във вид на резенчета, кубчета или се настъргват с кухненско ренде). Поставят се в подходящ съд или казан. Заливат се с вода до покриване и се сваряват до омекване. Добавяте 10 кг захар. Поставя се в казан и се залива с 20 л вода. Загрява се до кипване и се кипи в продължение на 10-12 минути, през което време се бърка до пълно разтваряне на захарта. В края на кипенето се прибавят 5-6 г винена или лимонена киселина (лимонтузу). Кипи се още 7-8 минути.

Съдът се сваля от нагревателя и се оставя за охлаждане на захарния разтвор до 30-35°С.

В дървен съд (каца) или в пластмасов бидон с обем 100-120 л се смесват захарният разтвор и сварените картофи. Доливат се 50-60 л вода и се разбъркват. Внимава се нивото на материала да бъде около 15-20 см под отвора на съда. Отмерват се 100 г хлебна мая и се размива в 1 л хладка вода. Размесва се с 5-6 л сок, отточен от съда за ферментация, и се връща в кашата. Разбърква се и се оставя да ферментира при температура около 20°С. Ферментацията продължава 7-8 дни. По време на ферментацията съдът трябва да бъде покрит с полиетиленово платно, което се привързва или се затиска с капак. След приключване на ферментацията се провеждат две дестилации. Първата отива до край, без отделяне на първака и на патоките. Получава се ракия с алкохолно съдържание около 30°. При положение, че градусът на алкохола е по-висок, се разрежда с вода до 30°. Разреденият сироп се прехвърля в казана и се прави втора дестилация, при която първакът и патоките задължително и своевременно се отделят.

Алкохолното съдържание на ракията се коригира до 42-43° и се прехвърля в дървено буре за отлежаване.

След третия-четвъртия месец от залагането за стареене, се взема средна проба през всеки следващ месец и се опитва на вкус и аромат.

Когато ракията получи мек вкус, приятни ракиени тонове в аромата и светло златист цвят, се изважда от бурето и се налива в бутилки.

При положение, че след първите две-три проверки не се констатира развитие (подобрение във вкуса и на аромата), ракията се изважда от бурето и се обработва, чрез прилагане на познатите технологични практики за подслаждане, ароматизиране и оцветяване.