С напредването на технологиите и развитието на човечеството е установено, че старите дървени врати са по-податливи на външни влияния, в следствие на което се изкривяват, уплътнителя между стъклото и дограмата започва да се рони и изхабява, което довежда до пропускане на вратата на студен или топъл въздух от вън, както и пропускането на шум и прах от външната страна на нашия дом. За това предлаганите вече на пазара врати, които са изработени от алуминиеви или пластмасови профили са с доказани качества и по-голяма издръжливост.

Ако сме решили да подменим старата дървена дограма, ще трябва да се доверим на някоя фирма, която се занимава с производство и монтаж на алуминиева или пластмасова дограма. Не всички фирми, обаче предлагат услугата “Довършителна работа след поставянето на дограмата”,  която се състои от замазване и боядисването на разстоянието между новата дограма и стената на жилището.

Какво трябва да направим, ако попаднем в подобна ситуация?

Работата не е никак трудна, но е свързана с доста цапане. За целта е необходимо да изнесем в съседната стая всички мебели и да отстраним внимателно от пода парчетата от изкъртената мазилка, които са паднали при демонтажа на старата дограма. След това е препоръчително да изчистим пода и след изсъхването да го постелим с нещо, което ще го предпази от увреждане, в следствие на нашите довършителни работи. След като сме изчакали да минат около 4 часа, след поставянето на вратата, трябва да отстраним трупчетата, с които е укрепена, преди да бъде нанесена пяната, която ще я залепи. След отстраняването им е необходимо да закупим нужното количество теракол и подходящата шпакла, с която ще замажем получилите се фуги. Тераколът  се разрежда в дълбок съд ( кофа ) в съотношение както е обозначено на опаковката с помощта на специална бъркалка, която се върти с помощта на бормашина. Нанасянето на сместа започва от долу на горе, като се стараем да запълним максимално фугата, докато се излезе на нивото със стената. След запълването на фугите с теракол  ще ни е необходимо да изчакаме известен период,  до като тераколът изсъхне напълно, след което е необходимо да се заглади с помощта на специални шкурки, които са направени за тази цел. Това можем да го направим на ръка с помощта на трупче, което се поставя на обратната страна на шкурката и също така с помощта на вибрационна шлайф машина, за която се прикрепя шкурката. С каква гладкост да е стената е въпрос на избор на извършващият ремонта. Възможно е по време на шлайфането да се получат малки или по-големи дупчици, които се запълват с гипсов разтвор, след което ще се наложи повторно шлайфане. След вече запълнените фуги и загладената повърхност идва ред и на нанасянето на повърхностния слой, който е в съответствие със стените в стаята. Може да се използва латекс, тапети и др.

Най-накрая остава да почистим пода и да измием с необходимите препарати новата дограма, след което да се насладим на новата си придобивка и успешно свършената довършителна работа.