Обикновено коктейлите започват между 16.00-17.00 и завършват към 20.00 часа. Те са по-малко официални от приемите или тържествата за сватби и юбилеи, което предполага повече непринуденост и свобода.

Като правило, във формата на коктейлни събития се провеждат презентации, откриване на изложби и др. В поканите за такива случаи се посочва и дрескод „Коктейл”. Мъжете следва да са с класически костюм в черно или тъмно синьо, а дамите – с коктейлна рокля.

Като цяло се различават няколко типа коктейли, като всеки има свой дрескод.

За деловия коктейл при работна среща или преговори,трябва да се спазва строг етикет. Роклите са строги, семпли, без деколте, до средата на коляното. От накитите – само скромни обеци или гривна. Обувките трябва да са строги, класически, затворени, в черно или сиво.

Класическият коктейл, който започва по-рано от 21.00 часа, предполага по-непринуден дрескод. Разрешават се ярки рокли, открити ръце и рамене. Дължината на роклята е десет сантиметра над или под коляното. Може да се сложат сандали или обувки с открити пръсти. Разрешават се ярки украшения, скъпи бижута или ювелирни изделия. Но брилянти е по-добре да не се слагат.

Светски коктейл – премиера или друго светско мероприятие. За него може да се облече рокля до средата на коленете или до глезените. Разрешават се тоалети с разрези, шлейф или декор, стилизирани обувки. Допустимо е ползването на пелерина или кожено манто, както и на дълги ръкавици.

Днес дизайнерите са се преместили далеч от класическите канони. Сред съвременните коктейлни рокли водещо място заема малката черна рокля, с оригинална кройка и текстура. Актуални са и класическите модели или вариантите в стил ретро. Чудесно подчертават добрия вкус и изтънчеността на всяка дама и елегантния дизайн от дантела или популярният минимализъм.

В зависимост от случая се предлагат и разкошни рокли с драперии, изпълнени от материи със златни нишки, напомнящи индийско сари или със сложни рисунки върху плата, приличащи на китайска живопис. Определено си струва в такива тоалети да излезете под светлината на прожекторите. Дамите могат да се спрат, пак в зависимост от повода, на коктейлни рокли без презрамки, с асиметрични кройки, с открито едно рамо. Освен тези ефектни модели, много празнично настроение ще донесат и ще привлекат вниманието, рокли с принтове и наситени оттенъци.