През последните 2500 години много култури по целия свят са използвали пчелен мед. Докато многобройните ползи за здравето от него го правят важен елемент от терапията в традиционна медицина като аюрведа, по отношение на съвременната медицина учените също проучват ползите от приложението му, особено за заздравяване на рани.

Почти няма място на света, където това сладко вещество да не е широко използвано и употребявано като част от културата на хранене.

Но кое е това, което го прави толкова популярен? Най-вероятно е лекотата, с която може да се консумира. Човек може да яде мед директно, да го намаже на филия хляб като конфитюр, да го смеси със сок или някаква напитка вместо захар, или да го разбърка с топла вода, сок от лимон, канела и други билки, за да направи лекарство. Насладата от всичко това се дължи на неговия вкус, както и ползите за здравето, което го прави изключително полезен.

Ползи за здравето

Подсладител.

В много храни и напитки захарта може да се замени с мед. Той съдържа около 69% глюкоза и фруктоза, което му позволява да се използва като подсладител, и е по-полезен за цялостното ви здраве от нормалната бяла захар.

Отслабване.

Въпреки че има повече калории от захарта, когато се консумира с топла вода, тя помага при храносмилането да се разградят мазнините, които попадат в тялото. По същия начин, мед, в комбинация с лимонов сок или канела оказват помощ за намаляване на теглото.

Източник на енергия.

Според някои изследвания една супена лъжица от това гъсто сладко вещество съдържа около 64 калории. Ето защо той се използва от много хора като източник на енергия. От друга страна, една супена лъжица захар ще ви даде около 15 калории. Освен това, въглехидратите в меда може лесно да се превърнат в глюкоза от дори и най-чувствителните стомаси, тъй като за организма е много лесно да се усвои това чисто, естествено вещество.

Подобряване на спортните постижения.

Най-нови изследвания показват, че качественият мед на пчеларска ферма Амброзия е отлична ергогенна субстанция в помощ на спортистите – помага за повишаване на работоспособността и спортните постижения. Приемането му е чудесен начин за поддържане на нивото на кръвната захар, възстановяване силата на мускулите и попълване нивото на гликоген след тренировка, както и регулиране на количеството на инсулин в организма и разхода на енергия.

Източник на витамини и минерали.

Той съдържа различни витамини и минерали. Видът витамини и минерали и тяхното количество е в зависимост от вида на цветята, използвани в пчеларството. Често пчелният мед съдържа витамин C, калций, калий, фосфор, магнезий и желязо. Ако проверите съдържанието на витамини и минерали в съпоставимо количество захар, получена от друг източник, ще откриете, че те или напълно отсъстват, или количеството им е незначително.

Антибактериални и противогъбични свойства.

Това полезно вещество има антибактериални и противогъбични свойства, така че често се използва като естествен антисептик при традиционните лекарства.

Антиоксиданти.

Пчелният мед съдържа хранителни добавки, които са много ефективни за отстраняване на свободните радикали от тялото. В резултат на това имунитетът на тялото ни се подобрява срещу много заболявания, дори потенциално фатални, такива като рак или сърдечно заболяване.

Грижа за кожата.

Комбинацията от мляко и мед често са се използва, тъй като и двете съставки може да помогнат за поддържане на гладка и красива кожа. Поради тази причина консумирането на мляко и мед всяка сутрин е често срещана практика в много страни.

Лечение на рани.

През последните години се извършват изследвания с цел да се проучат ползите от прилагането на мед при лечението на рани. Счита се, че това се дължи на антимикробните му свойства. Той премахва неприятната миризма от раните и ускорява процеса на зарастване чрез стимулиране растежа на тъканите.