В центъра на Орфеевата планина, разположен в обширна котловина препасана с борови гори, се намира град Чепеларе. Територията му е обитавана от дълбоки древности, свидетелство за което са останките от битови предмети, оръжия и накити завещани ни от траките. Пазещ ревностно християнски традиции в града се намират множество православни храмове изографисани от знатни майстори. Интересът на туристите приковава храмът “Свети Атанасий Велики” изграден от местните жители за период от 40 дни. Векове наред Чепеларе се развива като културно – просветен и стопански център на средната част на Родопи.

Районът предоставя първокласни възможности за селски и еко туризъм през слънчевите месеци на годината. Селището е кръстопът на маршрути отвеждащи туристите до уникални забележителности и защитени природно обекти с национално значение. Чудните мостове, Глухите камъни, Скални мостове, Пещера Челевещницата, водопада в местност Скакалото и Айдарски камък са само част от природните феномени, които можете да достигнете тръгвайки от Чепеларе.

Задължителна спирка на туристите посещаващи града е Музеят на родопския карст, който е без аналог на Балканският полуостров. Експозицията на музея е събрала уникални минерали, кристали и възстановка на скелетите на изчезнали животински видове обикаляли района в древността като 5 метровата пещерна мечка и планинският леопард. Освен с културните си и природни забележителности Чепеларе е привлекателна дестинация за скиорите през зимата. След една ски почивка в Боровец, задължително трябва да посетите Чепеларе. Пистите са с обща дължина 20 км и различно ниво на трудност. Отговарящи на Евопейските стандарти трасетата тук са първите в страната предоставящи безжичен достъп до интернет. Предвижването до най-високата точка е обезпечено от седалков лифт отвеждащ до връх Мечи чал за 9 минути. Ски училища, ски гардероби и съвременни системи за изкуствен сняг гарантират първокласна ски ваканция.

Не само хотелите в Банско привличат почитателите на ски туризма. Чепеларе има дългогодишна традиция в зимните спортове. За това свидетелства единственият в България Музей на ските, разказващ историята на ски спорта в града и страната. Културните събития, особено свързаните с българският фолклор и танци са традиция за района и привличат туристи от цял свят. За автентичната обстановка допринася топлото посрещане в множеството национални ресторанти предлагащи традиционна кухня и китните възрожденски къщи. Гостите на града могат да се възползват от чудесните условия за настанява в съвременните хотелски комплекси с различна категория. Градът се слави с качествено обслужване и радушно посрещане, благодарение на което и най-взискателният гост би усетил домашният уют.