Вероятно ще се изненадате, че ще ви се наложи да купувате отделни елементи, за да направите пълен комплект при покупката на интериорна врата. Принципно в магазините се предлага крилото на вратата, а всичко друго, което е необходимо за монтажа, трябва да се купи отделно. Не се прави предварително комплектуване, за да мога клиентите да направят своя избор в зависимост от предпочитанията си.

Касата с различен размер позволява вашата врата да бъде монтирана в отвора като се съобразите с интериора и особеностите на жилището.
Трябва да се стремите да поставите первази на вашите интериорни врати, които са със същия цвят като на крилото на вратата, както и по възможност да са от същия материал. С т. н. компенсационни первази може да се увеличи ширината на касата при необходимост.

Какво съдържа целия комплект на една интериорна врата?

Обикновено в него влизат касата, первазите и крилото. Необходимо е касата да е 20 см. дебела, ако е необходим по-голям размер, се доплаща. Зидът обикновено е с различна дебелина. Често за допълнителния „блясък“ на интериорната врата се грижат аксесоарите – панти, брави, дръжки, ограничители и ключалки.

Визуалният ефект на интериорните врати зависи от дизайна и цвета на детайлите от метал. Те носят стил и допринасят за изтъкването на забележителните елементи на интериора.

Изключение правят пластмасовите врати, които се продават в пълен комплект без възможност за индивидуален избор.

В по-малките помещения, където свободното пространство е по-малко, се препоръчва използването на врати тип хармоника. В комплекта на тази врата влизат релсите – горни и долни, касата и крилата на вратата.  В повечето случаи комплектът включва и дръжката, защото тя е много по-различна от традиционните.

Плъзгащите врати дават повече свобода и се комплектоват по избор на клиента. Плъзгащият механизъм, заедно с крилото на вратата, се предлага отделно. Механизмът може да се намери в разнообразни вариации, в зависимост от неговата устойчивост и ширината на вратата. В такъв случай и дръжката се предлага отделно.

Накрая можем да кажем, че когато търсите подходящата интериорна врата за вашия дом, най-удачно е предварително да научите повече за спецификата на всяка врата, както и да намерите още информация за нейното приложение. Купете всичко, от което се нуждаете, от едно място, за да не се получават после несъответствия в стандартите и размерите.