Използвайте програмата за управление на вашият компютър. За Windows, изберете „Изпълнение и поддръжка” и след това изберете “Пренаредете елементите на вашия твърд диск …” и “Освобождаване на място на твърдия ви диск”.

За Mac, отидете в папката Applications, изберете след това Utilities Folder и стартирайте Disk Utility.

Поддръжка на персонален компютър

1. Винаги стартирайте компютъра на UPS, тъй като това ще ви помогне да го предпазите от електрически удари.

2. Вашият компютър може да трупа натрупа прах за по-малко от една година, в зависимост от това къде се съхранява. Отваряйте го толкова често, в зависимост от това до колко „прашна” е къщата ви. Ако не оставяте да прашасва, може да правите проверка на всеки няколко месеца, но ако е супер прашно (в самата къща), трябва да извършвате прегледите по-често. Отстранете праха от дъното с вакуум (или плат), а след това напръскайте със сгъстен въздух. Обърнете специално внимание на CPU вентилатора. Задръжте вентилатора и още докато пръскате,  го завъртете и след рестарт може да се получи малко по-голям шум. Напръскайте вентилатора на захранването, също така.

3. Бъдете внимателни, когато включвате USB, Ethernet, високоговорители, принтер и други подобни във вашия компютър. Портове като USB и Ethernet могат лесно да бъдат повредени от невнимателно разположение. Тези поправки могат да бъдат скъпи, а портовете са необходими, следователно не може да се направи компромис с тяхното неработене.

Съвети за ефективна поддръжка на PC

  • Дайте на вашия компютър почивка като го изключвате от време на време. Не изисква големи усилия, за да го оставите за ден или два, но имайте предвид, че колкото повече го натоварвате, толкова повече се нагорещява, а това „спомага” за износване на компонентите му.
  • При изтриване на файлове се уверете, че знаете какви са те. Ако случайно изтриете нещо важно, то би могло да причини големи щети.
  • Програми като LimeWire, BearShare, Kazaa имат големи възможности за обмен на информация, но имат множество файлове, които съдържат зловреден софтуер, шпионски софтуер, троянски кон, които могат да навредят, достъпвайки ваша лична информация, затова пазете вашето PC от вируси. Също така се пазете от потенциала фишинг атаки.
  • Бъдете предпазливи, когато махате отметката в promt MSConfig.

Тези съвети са лесни за изпълнение в няколко стъпки и не изискват много време, но за сметка на това ще направят настолният ви компютър по-бърз за работа.