Тези дни има все по-голям акцент върху домовете и компаниите, които пестят енергия, тъй като това е възможно, без да се прави тотален ремонт на съответната сграда, а просто със смяната на няколко крушки. Разбира се съществуват вариации в цените, но много семейства и бизнеси вече са открили, че един от най-лесните и евтини начини да станат енергийно ефективни е чрез монтирането на енергоспестяващи крушки в своя дом. Поради тези причини компактните луминесцентни лампи (или съкратено КЛЛ) вече са типичен елемент от повечето къщи в Европа.

Последните ограничения по темата за осветителните тела в ЕС означаваха бавното и поетапно спиране на разпространението на лампи с нажежаема жичка. Въпреки че първоначално съществуваше някакъв скептицизъм около енергоспестяващите крушки, от тогава насам се забелязва, че факторът спестена енергия прави значителна разликата в консумацията на електричество в рамките на Европейския съюз.

Компактните луминесцентни тела се развиха доста като технология, откакто бяха представени и въведени първоначално. Модерните енергоспестяващи крушки работят с помощта на микс от фосфор, който реагира на йонизиран газ вътре в крушката. Целият този процес води до излъчването на светлина, вследствие на електричество, подадено от електронен баласт. Използването на тези баласти, по-известни още като стартери, води до липсата на познатото трептене, свързано с по-старите видове луминесцентно осветление. Както добре знаем, по-отдавнашните модели флуоресцентно осветление трептяха първоначално, когато бяха включени, а също така и светлината им беше твърде скучна за повечето домакинства. Другият проблем беше странната и неподходяща форма на тези крушки, която личеше, когато биваха сложени в осветителните тела, където заместваха.

В наши дни вече настъпи една нова ера на еко лампите. Те предоставят изключителна вариативност като енергийноефективни заместители. Моделите са в голям диапазон от форми, размери, мощности и цвят. Тази възможност за съкращаване на разходите чрез осветление сега е проста, достъпна и работи добре. Текущият обхват на тези енергоспестяващи крушки е извънредно голям. Тези осветителни тела могат наистина да изглеждат много по-добре в настоящите фитинги, дори по-добре от обикновените крушки. Модернизацията на форми, за която говорим, се състои от „свещи“, такива под формата на топка за голф, с формата на глобус и разбира се под формата на обикновения разпространен балон.

Сред най-важните фактори, за които трябва да помислите, когато закупувате енергоспестяващи крушки, трябва да е количеството лумени, които съответното осветително тяло излъчва. Тази стойност обозначава истинската яркост на лампата, която човешкото око засича. В началото на своето развитие компактните луминесцентни крушки са имали ниска стойност на лумените, което е водело до скучната светлина, излъчвана от тях. В днешно време на опаковките на крушките е изписано колко точно лумена произвежда съответната лампа. Това е изключително полезна информация при взимането на решение от потребителя.

Освен стойност на лумените, енергоспестяващите крушки имат и еквивалентни мощности на старите електрически тела с нажежаема жичка. Много от производителите преди преувеличаваха тези стойности, но след съответната директива на ЕС, опаковките вече трябва да показват действителната еквивалентна мощност. Съотношението между мощността на една от новите крушки и тази на съответното осветително тяло с нажежаема жичка е около четири пъти. Т.е. една компактна луминесцентна лампа от 10 вата, отговаря на стандартна крушка от 40 W. На опаковките на флуоресцентните осветителни тела трябва да е показван и енергийния им клас. Повечето от тях са с клас „А“, който е най-високият.

Компактните луминесцентни лампи предоставят добре изглеждаща и екологично ефективна алтернатива за всеки дом и офис. Основното им предимство е, че чрез намаляването на потреблението и на честотата на смяна на крушките се забелязва забележителен спад в разходите за електроенергия. Използването на енергоспестяващите крушки може да доведе до 80% намаляване на сметките.

Вие също бихте могли да извършите простата подмяна на осветителните тела. Има широк спектър от онлайн търговци на дребно (като този тук: http://vikiwat.com/energospestqvashti-lampi-i-krushki.html), които продават компактни луминесцентни лампи на много конкурентни цени.