Гайките и болтовете споделят една и съща химия както солта и пипера. Гайките са машинни крепежни елементи с резбован отвор, в който се поставят болтове, служещи за затягане на различни структури и съединяване на отделни части. Обикновено те се използват при автомобили, отделни части и в електричеството. Гайките и болтовете са силни и издържливи, точно поради тази причина са и едни от най-често използваните крепежни елементи в световен мащаб.

Те са степенувани спрямо своята якост в различни класове. В този смисъл, една гайка определена от ISO за 10 степен, може да подкрепя болт с ISO 10 или 9 степен, без да дава отклонения. Също както гайка SAE клас 5 може да подкрепя болт SAE клас 5 и т.н. Гайките и болтовете са най-често срещани в шестостенна форма и дават повече сила и здравина, заради детайлността в ъглите на инструмента.

Различни видове гайки

На пазара има изключително голямо разнообразие от различни видове гайки и болтове. Тук ще ви запознаем с някои от тях като първо ще започнем с различните видове гайки: глухи, касетни, гайки с вложки, за вътрешен гаечен ключ, коронна, секретна, фланшова, самозаконтряща с уплътнение, крилчата, шипова, мебелна, рапидна, гайка за кофражна шпилка и т.н.

Различни видове болтове
Различните видове болтове са: за дърво, шарнирни, коларски, лемежни, неръждаеми, с шестостенна глава, с квадратна глава, с фланшова глава, пасвани, мантинелни, U-болтове, за тръбно скеле и пластмасови. Всичките те могат да имат най-различно приложение в различни сфери на индустрията.

Най-често са направени от ниска или средна карбонова стомана с издържливост около 420 MPa или 61 ksi, като гайките и болтовете се оценят в различни класове на якост между 5 и 10. Шестостенните гайки най-често се използват за затягане на болтове, които целят механично да съединят два материала. Те са направени от материали като месинг, цинк, неръждаема стомана, силициев бронз и хром. Горещо потопените в цинк и хром гайки са най- предпочитаните шестостенни гайки, защото издържат на корозия. Те са дебели и имат предимно външно приложение именно, защото не са податливи на метерологичните влияние. Коларските болтове обикновено се използват за дървени материали, имат куполна повърхност и квадрат под главата. Те здраво се захващат за дървото и се използват от професионалистите за по-добра ефективност. Коларските болтове също така биват изработени от различни метали като цинк, стомана и бронз.

Гайките и болтовете обикновено се използват на места, където е необходимо ръчно или често, но здраво затягане.

Ако търсите високоякостни болтове и гайки с доказано качество, разгледайте богатия каталог на ИТТ България ООД тук http://itt.bg/bg/продукти/крепежни-елементи/болтове и тук http://itt.bg/bg/продукти/крепежни-елементи/гайки