Генитален пролапс е типично състояние за жените. То по своята същност представлява различна степен на пропадане, на женските полови органи от самия таз във влагалището.  Стените на влагалището също са засегнати при това състояние, което трябва задължително да претърпи адекватно лечение. Като цяло основните причини за поява на това състояние са трудно и продължително раждане, многобройни раждания, тежък физически труд, менопауза и вродена слабост на съединителната тъкан в тазовата област.

Малко повече за състоянието генитален пролапс

Има различни форми на това състояние и те са с различна степен на усложнения. Най-общо главния виновник за заболяването е слабата съединителна тъкан в тазовата област, която позволява на органите в него да провисват и пропадат. В зависимост от засегнатият орган пролапса може да бъде: пропадане на матката и предната влагалищна стена, пропадане на пикочния мехур, пропадане на задната влагалищна стена и комбинация между тези определени спадания. Като цяло пролапса може да бъде частичен или пълен, когато органите пропаднат извън влагалището. Най-често се срещат комбинирани случай на състоянието, при които пропадането е на няколко органа едновременно. Установяването на това състояние се прави при един гинекологичен преглед. Специалиста ще установи тежестта на пропадането и ще предложи лечение.

Лазерна технология за лечение на генитален пролапс

Докато в миналото при едно такова състояние се е налагала хирургична намеса със скалпел, то днес иновативната медицинска практика ни предлага лазерното лечение. То се прави по безкръвен път, а резултатите от него са много по-бързо възстановяване на пациентите и по-голям комфорт по време на самата процедура. Разрезите с лазерната технология са много по-прецизни, операцията се прави в един ден и тъканите бързо се възстановяват. Редно е при едни изявени състояния на отпускане на влагалищната стена да се пристъпи към лазерната намеса. Това е необходимо, както от естетична гледна точка за една жена, така и от функционална. Състояния, като стрес-инконтиненция и вагинална атрофия предшестват или съпътстват един пролапс на гениталиите, затова не бива да бъдат пренебрегвани.

Независимо от причината за възникване на проблема, с течение на годините и все по-ниското производство на естроген, стените на влагалището отслабват и пропадат. Дали по-тежки симптоми ще се отключат при едно тежко раждане или поредица от раждания или пък в периода на менопаузата е индивидуално за всяка жена. Но определено редовните гинекологични прегледи и вземането на навременни мерки е необходимост. Самата лазерна процедура за третиране на генитален пролапс или състояния свързани с него се извършва под упойка в стерилна среда. Специалистите сочат времето, което  е необходимо за интервенцията, да е около час. Добре е, дори и да се прибере вкъщи на същия ден, жената да си почине поне няколко дни. Като е препоръчително сексуалните контакти да се ограничат поне за около месец. Така се гарантира успешност на интервенцията, а следствията от нея са напълно възстановена еластичност на влагалищните стени, премахване на неприятните симптоми и добро самочувствие за жената отново.

За статията:
Генитален пролапс при жените
Заглавие:
Генитален пролапс при жените
Описание:
Генитален пролапс при жените и възможността да се третира с лазер. Лазерна технология за лечение на генитален пролапс. Що е то вагинална атрофия.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: