Стоматологично оборудване и апаратура в днешно време със съвременен и модерен характер е това с лазери. Лазерната апаратура за стоматологията е позната отдавна, но в последно време тя придоби нужната популярност, за да послужи на пациентите. Все по-голяма става гамата от манипулации, чрез участието на лазери в денталната медицина. Така все по-голям спектър от орално здравни проблеми, биват обхванати. Чрез лазерно оборудване стоматолозите могат да почистват устната кухина и зъбите от бактерии. Могат да избелват зъбите, да откриват и запълват кухини в зъбния емайл и още куп неща. Като цяло стоматологично оборудване и апаратура в денталните кабинети има все повече. Стоматологичните лазери са с различна дълбочина на проникване и дължина на вълната. Затова и в един стоматологичен кабинет, трябва да има поне три вида лазерна техника.

За да е едно лазерно лечение адекватно за нуждите на стоматологичния проблем, то трябва да действа върху костта или тъканта по специфичен начин. Много е важно при едно дентално лечение да се направи избор на подходящият тип лазер.

Основни видове лазери използвани в стоматологията

В стоматологията се използват Diod,  ND – YAG лазери, , и Erbium лазери. YAG лазерите се насочват точно към увредените или болни тъкани, като ги третират. В меките тъкани на устната кухина се работи добре и с лазери от типа на тези с въглероден диоксид. Този тип лазери се използват за отстраняване на болна тъкан в устната кухина, като афти или доброкачествени тумори. Те служат и за отстраняване на костни образувания. Лазери от типа Erbium служат еднакво добре и за работа в меките части на устната кухина, както и за твърдите костни образувания, като зъбите.

Например възпалението на венците от типа на гингивита се лекува успешно с помощта на YAG лазерите. Това става и с други болестотворни възпаления в устата. Тъканта обработена в устната кухина с този тип лазери е съживена и възстановена. От друга страна за целите на естетичната дентална намеса, най-често се използват лазерите тип Erbium. Те работят изключително добре с твърдите костни структури и се ползват при направата на подготовка за пломби. Когато едно стоматологично оборудване и апаратура се ползва от зъболекаря е важно той да е добре обучен специалист. Така правилно ще избере подходящата мощност на лазера за процедурата, както и дължината на вълните му. Погрешния избор може фатално да увреди зъбите, венците или устната кухина, като цяло. Затова лазерните процедури, макар и безболезнени, бързи и ефективни си имат своята специфика в областта на денталната практика.

Ниско енергийните лазери са тези, които намират най-голямо приложение сред  стоматологично оборудване и апаратура в денталните кабинети. Те са средство за био стимулация и имат терапевтичен ефект. Периода на зарастване и лечение с тях е много по-кратък. Дължината на тези ниско енергийни лазери достига до  750 нанометри. Освен за лечение на кариеси, обезболяване на нерви и възстановяване на тъкани в устната кухина, лазерите са ползвани и за естетични цели. Напоследък  високо интензивните лазери заместиха ниско енергийните и отвориха широко поле за действие пред стоматолозите.

За статията:
Стоматологично оборудване и апаратура с лазери
Заглавие:
Стоматологично оборудване и апаратура с лазери
Описание:
Стоматологично оборудване и апаратура в днешно време със съвременен и модерен характер е това с лазери. Основни видове лазери използвани в стоматологията.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: