Домашните любимци, независимо дали са покрити с козина, пера или люспи, са важна част от живота ни – повечето домакинства притежават поне един домашен любимец. Много хора гледат на своя домашен любимец като на член на семейството, който носи радост и забавление в живота им. Но знаете ли, че отглеждането на домашен любимец може дори да помогне за подобряване на здравето ви?

Да имате домашен любимец може да намали кръвното ви налягане, холестерола, нивата на триглицеридите и чувството за самота. Домашните любимци също могат да ви насърчат да бъдете активни и да излизате навън и да предоставят възможности за общуване.

Рискът от заразяване с домашен любимец е нисък за повечето хора, но някои групи са по-склонни да се разболеят от микробите, разпространявани от домашни любимци, и тяхното заболяване може да бъде по-тежко.  Малките деца, по-възрастните, хората с отслабена имунна система и бременните жени са особено уязвими към определени зоонозни инфекции.Въпреки че притежаването на домашни любимци има много предимства, животните понякога могат да пренасят микроби, които ни разболяват.

През последното десетилетие станахме свидетели на огнища на заболявания при хора, свързани с домашни любимци като кученца, плъхове, хамстери, морски свинчета, костенурки, гущери, гекони, таралежи и дори водни жаби.

Може да не осъзнавате, че ежедневните дейности, свързани с грижата за вашия домашен любимец, могат да доведат до разпространение на микроби от домашни любимци към хора. Боравенето с храна и играчки за домашни любимци, почистването на клетки и да, дори целуването на вашия домашен любимец, може да предаде микроби от домашния любимец на вас. Домашните любимци могат да разпространяват микроби, дори ако изглеждат чисти и здрави.

Всичко това може да звучи страшно, но познаването на зоонозните заболявания и простите неща, които можете да направите, за да намалите риска, ще ви помогне да се насладите на вашите домашни любимци и да сте здрави. Възприемете тези четири прости навика, за да помогнете на вас, вашето семейство и вашите домашни любимци да останете здрави и щастливи.

Изберете правилния домашен любимец

Не всички домашни любимци са подходящи за всички хора. Освен че мислите за нуждите на домашния любимец, помислете и кой ще бъде около него у дома. Има ли малки деца в къщата или може би роднина над 65 години? Някои домашни любимци, включително влечуги, земноводни и гризачи, не се препоръчват за деца на 5 години и по-малки, възрастни на 65 години и по-големи и хора с отслабена имунна система, тъй като е по-вероятно да се разболеят. Гризачите и котките могат да пренасят болести, които причиняват вродени дефекти, така че помислете дали да не осиновите един от тези домашни любимци, ако вие или някой в ​​дома ви е бременна. Говорете с вашия ветеринарен лекар относно избора на правилния домашен любимец.

Поддържайте здравето

на вашия домашен любимец Поддържането на вашия домашен любимец здрав помага да сте здрави. Уверете се, че домашните любимци получават добра диета, прясна вода, подслон и упражнения. Редовните ветеринарни грижи също са важни за вашия домашен любимец. Много домашни любимци се нуждаят от рутинни ваксинации, обезпаразитяване и борба с бълхи и кърлежи, за да предпазят тях и техните собственици от определени заболявания. Всеки домашен любимец – независимо дали е куче, котка, хамстер, пор или игуана – трябва да получава доживотни ветеринарни грижи. Ако мислите, че вашият домашен любимец може да е болен, говорете с вашия ветеринарен лекар. Освен това не забравяйте да включите вашите домашни любимци в плановете си за готовност за извънредни ситуации, за да можете да ги запазите в безопасност и здрави при извънредни ситуации.

Практикувайте добра хигиена

Миенето на ръцете е един от най-добрите начини да останете здрави около домашни любимци и може също така да ви предпази от други заболявания. Винаги мийте ръцете си след игра, хранене или почистване след вашия домашен любимец. Домашните любимци могат да замърсят повърхности в дома ви с микроби – не е нужно да докосвате домашните си любимци, за да се разболеете от микробите, които те може да носят. Дръжте вашите домашни любимци далеч от храната на хората и местата, където се приготвят, сервират, консумират или съхраняват храни и напитки. Винаги почиствайте кучешки изпражнения (кака) от вашия двор и обществени места, за да предотвратите разпространението на паразити и други микроби сред хората. Ако сте бременна и имате котка, избягвайте да сменяте кутията за отпадъци.

Наглеждайте децата около домашните любимци

Винаги наглеждайте малките деца около домашните любимци, дори домашните домашни любимци, на които имате доверие. Децата, особено тези на 5 години и по-малки, могат да бъдат изложени на по-висок риск от заболявания, свързани с домашни любимци, защото често докосват повърхности, които може да са замърсени, поставят предмети в устата си и е по-малко вероятно да мият ръцете си. Децата често са жертви на ухапвания и драскотини и е по-вероятно да се разболеят сериозно от някои болести, разпространявани от домашни любимци. Не позволявайте на децата да целуват домашни любимци или да поставят ръцете или предметите си в устата си, след като са играли с домашни любимци. Помогнете им да измият ръцете си, след като взаимодействат с животно.

Всички обичаме нашите домашни любимци, но е важно да знаем рисковете, които носи всеки контакт с животни, особено за хората, които са по-уязвими към определени заболявания. Практикуването на здравословни навици за домашни любимци може да ви помогне да се насладите на вашите домашни любимци, като същевременно останете здрави.

За статията:
Гледане на домашен любимец в къщи
Заглавие:
Гледане на домашен любимец в къщи
Описание:
Домашните любимци, независимо дали са покрити с козина, пера или люспи, са важна част от живота ни - повечето домакинства притежават поне един домашен любимец.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: