Мъже в кухнята

Разпали скарата, свали някое кило, стани по-добър кулинар.

Стане ли дума за кулинарство, скарата отдавна е предпочитаната муза на мъжа. Но тя не винаги е оръжието в готварството за сваляне на килограми, защото е напълно възможно да се опропасти храната на скара и много кулирани с най-добри намерения могат да направят тъкмо това вкъщи, ако подберат висококалорични меса, ако ги заливат със захарни сосове и ги сервират с неподходящи гарнитури.

Формулирахме три тайни в готварството, които ще споделим с вас. Време е да сготвите някое от най-крехките, най-здравословните и най-вкусните меса, риби и зеленчуци – и междувременно да свалите килограми без никакви усилия.

Кулинарна тайна №1.

Запазете сочността на сухите меса.

Маринатата е нещо чудесно, но има и по-просто решение за сухите меса като свинското бонфиле, пилешките гърди и скаридите. За да станат по-сочни, по-крехки и по-добре подправени, след като ги свалите от скарата трябва да ги накиснете в саламура.

За колко време да ги държите в саламура?

Отговорът зависи от месото.

Небелените скариди стават само за 30 минути, а свинските и пилешките пържоли за около час-два. Свинската плешка, цялото пиле или пуйката трябва да се накисват за една нощ. А ако искате още по-наситен вкус, можете да сложите подправки в саламурата. Ако нямате време или сили да приготвяте саламура, просто посолете отвсякъде пилешкото, свинското или пуешкото и го оставете за няколко часа, преди да го сложите на скарата.

Кулинарна тайна №2.

Оваляйте в подправки за овкусяване.

Готварството разполага с голямо разнообразие от подправки. Няма по-бърз начин да овкусите храната, която приготвяте на скара, от овалването в подправки. Повечето подправки не съдържат почти никакви калории и са мощни антиоксиданти, поради което овалването е по-здравословният вариант на тежкия сос. Но не купувайте готови комбинирани подправки – истинският кулинар на скарата си създава смеските сам.

Започнете с три основни съставки – сол, кафява захар и черен пипер. След това можете  да добавите каквото ви хрумне. Кимионът, лютият червен пипер на прах и лютите чушки са класика в готварството, но защо не пробвате и още нещо?

Кулинарна тайна №3.

Зеленчуците трябва да зацвърчат!

Ако използвате скарата си само за да приготвяте стекове и пиле, значи пренебрегвате едни от най-силните й достойнства в кулинарията – пламъкът. Той концентрира вкусовете и придава нова текстура на летните плодове и зеленчуци.