SEO оптимизацията е поле на постоянна промяна – в това няма две мнения (твърдят специалистите тук: http://www.seopal.bg/списание-за-seo-оптимизация-и-онлайн-мар/). Все пак винаги е интересно да видим колко бързо ни връхлитат тези промени. Освен това изучаването на данните е винаги полезно, за да знаем какво да очакваме от бъдещето. В този материал ще представим аспектите на оптимизацията за търсачки, които са претърпели най-голяма трансформация през последните няколко години. Вероятно погледът върху цялата картина ще ни помогне да разберем какво крие бъдещето на SEO.

Промените в домейн имената

Има някои много интересни тенденции, които не са се очертавали в зората на онлайн оптимизацията, но сега са реалност. Например през 2009 г. дори не е и споменато, че трябва да се полагат усилия за изграждането на търговската марка. Въпреки това днес всеки, който има дори и малка представа от SEO оптимизация, знае, че брандингът става все по-важен фактор в класирането на Google.

Освен това през 2009 година количеството на връзките е било много по-важно от тяхното качество. Само за няколко кратки години този аспект от онлайн маркетинга се е променил коренно. Освен това значението на локалното рекламиране расте с всеки изминал ден. Това не е тенденция, която е съществувала преди.

Промените в социалните медии

Вероятно това е големият принос, който донесоха последните години на SEO оптимизацията. Никой доклад за онлайн маркетинг няма да бъде пълен, докато в него не стане дума за социалните мрежи. През 2011 г. беше ясно, че Twitter е царят на социалните медии.Само две години по-късно системата за микроблогинг е изместена от социалната мрежа Google+. Това е наистина голям обрат по отношение на рекламата.

Така например през 2011 г. Twitter е видно най-влиятелният социален фактор, според участниците в изследванията. Въпреки това корелационни данни от същото проучване показаха, че Facebook притежава най-голямо въздействие. И разбира се през 2013 г. много експерти смятат, че Google+ има значително влияние върху класирането, въпреки че Гугъл продължават да го отричат. Това все пак е мнението на мнозина от специалистите, които се занимават с оптимизация.

Несигурно бъдеще?

Изобилието от объркване остава и днес, особено около спекулациите за това как социалните мрежи въздействат на SEO оптимизацията (както можете да прочетете и тук: http://www.seopal.bg/seo-оптимизация-от-seo-pal/). Изграждането на връзки изисква все по-смели тактики за реклама. Все пак има големи тенденции, които трябва да се следват, за да има успех класирането на всеки един сайт.

Можете да прочетете много за това как се променя SEO оптимизацията през годините. Все пак всеки собственик на сайт трябва да бъде съсредоточен в своята стратегия. Има купища съвети, които можете да прочетете онлайн, но е най-добре да се обърнете към специалисти. Едно нещо е много важно – винаги да сте в течение на последните промени. Факторите за класиране, които са издържали проверката на времето са обикновено тези, които в действителност се ползват от реалните потребители. Можем само да очакваме, че те ще са и факторите, които ще продължат да доставят възвращаемост в дългосрочен план. Същото важи и за изграждането на мрежата от връзки, които са от значение. От тази гледна точка историческите тенденции в линк билдинга ще продължат да имат значение. Те ще значат много за хората, а не само за алгоритмите.