Само с една малка обща поддръжка топлите месеци са ви дали възможност да направите крачка назад и да се възхитите на вашата процъфтяваща градина. Но остават броени дни до началото на септември и края на августовските горещини и суша и сега ви очакват нови грижи и планове за  градината и растенията.

С понижаване на температурите на първо място трябва да обърнем внимание на честотата на поливане. Растенията и моравата имат нужда от по-малко вода, в зависимост и от честотата на валежите. От септември започва и подготовка за зимата и пролетта. Дори и да ви се струва далече, не е никак рано да подготвим моравата си за следващия пролетен сезон, да засадим нови растения и да пресадим старите.

Грижи за поляната в началото на есента – затревяване и наторяване

Зелените площи в двора изискват вашето внимание. Септември е особено подходящ да възстановим и освежим тревата. Почистете моравата от плевели и мъх и засадете нови семена. Сега е време и да заздравим и подготвим поляната за студовете през зимата. Съветваме ви да подхраните с тор, богат на калий и фосфати и с ниско съдържание на нитроген. Не забравяйте и косенето. Макар и  тревата да не расте толкова енергично, се нуждае от периодично косене, но е добре да повдигнете височината.

Озеленяване

Септември е месецът за засаждане на нови растения и пресаждане на стари. Може да засадите многогодишни растения, защото земята е все още топла и сравнително суха. Засадени през септември ще успеят да се подсилят достатъчно за зимата и да си осигурят енергичен растеж за  следващата пролет.

Съветваме ви и да разделите обрасли купчини на многогодишните растения, за да могат да се развият и да подобрят цъфтежа си догодина. Направете това чрез внимателно отделяне на кореновата топка, като гарантирате, че всяко отделно растение има листа и корени. След това можете да пресаждате или да споделяте с приятелите си.

Грижи за цветната градина

Не пренебрегвайте зелените площи и растенията в края на лятото. Препоръчваме ви да продължите с регулярното плевене около растенията, за да запазят свежестта си. Хризантемите и гладиолите ще ви осигурят красива и цветна градина по време на цялата есен. Други есенни цветя са тлъстигата, есенния минзухар, хортензиите и астрата.   Поливайте обилно камелиите и рододендрона, за да подсигурите цъфтежа им за следващия сезон.

Не трябва да забравяме и подрязването на живия плет и на храстовите растения. Моментът е подходящ за подрязване на розите, но само след цъфтежа им. Както за моравата, така и за дърветата и храстите важи подхранването с тор, за да се подсилят за зимния сезон. Меката и влажна почва позволява добро наторяване.

Подготовка за пролетта

Настъпи моментът да планувате цветната градина за догодина. Изберете луковиците на пролетни растения, защото те трябва да се засадят есента. Ние харесваме божурите, както и на нарциси,зюмбюли лалета, минзухари, ириси. Луковиците могат да бъдат засадени самостоятелно в лехи, между тревата или около широколистни и дървета. Основно правило при засаждане на луковиците е дълбочината на засаждане да бъде равна на два пъти големината на луковицата.

Дворът и градината изискват непрестанни и различни грижи според сезона. За повече идеи, съвети и тънкости в областта на озеленяването, изграждането на зелени площи и поддържането на градини може да прочетете на www.thconsulting.eu

За статията:
Грижи за градината през септември
Заглавие:
Грижи за градината през септември
Описание:
Дори и да ви се струва далече, не е никак рано да подготвим моравата си за следващия пролетен сезон, да засадим нови растения и да пресадим старите.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: