Умният дом започва още от вратата, където се срещат гостите и собствениците на интелигентни врати. Иновативните технологии и електронните системи позволяват създаването на врати, които са винаги нащрек за вашата сигурност. Липсата на връзка ключове е висока степен на защита срещу крадци, спокойствие на членове на семейството и комфортното използване са само една малка част от предимствата, които осигуряват интелигентните врати. За да се създаде система за контрол на достъпа на входната врата, използвайте иновативни решения.

Врати отварящи се с карти

Един от най-често срещаните видове заключвания на интелигентните врати в София, е система за отключване с помощта на карта. Картата се допира до устройство за сканиране и новото поколение брави самостоятелно разрешава достъпа. При съвпадението на кода от стикера, с програмирания шифър-код вратата се отваря. В несъответствие отключващата система не реагира, но и активира алармен сигнал, който се изпраща на собственика или на охраната. Използването на такава врата е много комфортно.


Заключване със смартфон

Обичайният смартфон може да замени ключовете. Такова заключващо устройство не се нуждае от външен отвор, който често е слабо място при  вратите. Вградена вътре в крилото, заключваща система е с външен датчик, който може да бъде конфигуриран като дръжка. Датчикът реагира на уникален сигнал в зашифрован вид, изпратен от телефон или дистанционно. Полученият сигнал отключва вратата електронно.

Някои брави работят на базата на Bluetooth, като код за достъп. Ако изгубите ключа за обичайното заключване, ще означава изготвяне на дубликат или смяна на патрона, а с интелигентното заключващо устройство на Bluetooth това няма как да се случи. Ефективността на такива ключалки зависи от това дали устройството се явява кабелна или безжична връзка. Ако заключването е безжично, безопасността на жилището ще бъде в ръцете на батериите.

Биометрична система

Иновациите, които доскоро са били правени само за секретни обекти и особено важни лаборатории, днес вече са достъпни за избор на охрана и на битови обекти. Врати с биометрична защита – това са метални врати с висок клас защита от взлом, оборудвани не само с алармени сензори, но и панел, който определя пропускателната способност. Системата за достъп може да има вид на дървен звънец. Тя определя влизащия по пръстовите отпечатъци. След тяхното сканиране, изпраща сигнал към изпълнителния механизъм, след което отваря вратата.

Тези врати не само определят кого да пуснат в къщата, но също така записват всяко докосване на скенера. Записващото устройство може да бъде както щатно, така и с GSM-модул, благодарение на което чрез смартфон или компютър може да получите данни чрез интернет.

Биометричният панел допълва дизайна на вратата и го прави по-елегантен. Инсталиране на такава система не пречи на функционалността на структурата на вратата. Панелът обикновено се прави устойчив за крадци, устойчив на много високи температури и влажност. Предимството на интелигентната врата е високата степен на защита на сградата от проникване. Недостатък за потребителите е само по-високата цена.