Ако сте от хората, които преглеждат обяви за кучета и сте се спрели на породата каракачанска овчарка, тогава задължително трябва да сте наясно със особеностите на тази порода. Първото важно нещо е да разполагате с достатъчно пространство, за да отглеждате това куче, тъй като то пораства до големи размери, затова малките апартаменти не са подходящи за тази цел.

Козината на тази порода е дълга и обилна, което от своя страна я прави неподходяща, ако имате малко дете в дома си. Въпреки това обаче се различават две разновидности, тоест според дължината на окосмяването – дългокосмести и късокосмести. Дори от името на породата каракачанска овчарка можете да се досетите донякъде за това, какъв е характера на тези кучета. Те са властни и горди, обичащи независимостта, а характера им е уравновесен и в същото време твърд. Поради вродения истински за териториална защита, те са идеални за пазачи на дома ви или пък на стадо. Опашката на кучето и нейното положени може лесно да ви подскаже, когато кучето е в спокойно или възбудено състояние. Лаят на породата каракачанска овчарка е силен и плътен, което лесно може да вдъхне респект във всеки човек. Хубавото при тези домашни любимци е, че те са недоверчиви към непознати хора, а също така и доста високия им интелект. Ако вече имате каракачанска овчарка в дома си и разглеждате обяви за кучета, за да си вземете още куче, тогава е важно да знаете, че това не е добра идея. Причината е, че те лесно проявяват аресия спрямо другите кучета, затова е по-добре да се спрете на японски хин или мини чихуахуа. Така ще можете да гледате каракачанката в двора на дома ви, а новия малък четириног приятел да живее вътре.

Преди да се решите да си вземете домашен любимец и да започнете да разглеждате обяви за кучета, трябва ясно да прецените ситуацията и да осъзнаете, че това е наистина голяма отговорност. Вие ще трябва не само да купите куче от породата, на която сте се спрели, но и да го обгрижвате с много любов и топлина.