Интериорни врати със стъкло все по-често се налагат в живота ни като ни дават едно модернистично и уникално решение за декорацията на жилището ни. Те придават форма и неповторим стил на нашия дом – поставят акцент и един нов и разчупен вид на отделните помещения. Стъклото прави интериорните врати стилни и луксозно изглеждащи, внася светлина в жилището като същевременно, въпреки материала не отстъпва по качество спрямо изцяло дървените врати.

Освен красивия външен вид, остъклените интериорни врати имат и много други предимства: те са практични; многофункционални са – стават както за иноваторски помещения, за офисни помещения, така и за обикновените жилищни сгради.

Изцяло стъклените врати осигуряват същата изолация, здравина и функция както при дървените врати благодарение на уникална технология при изработката им. Те са направени от огнеупорно стъкло, с различна дебелина –  от 8 до 10 мм. Благодарение на това, стъклените интериорни врати са достатъчно здрави, дори когато се монтират в помещения, където често ще се използват при това от голямо количество хора, например офиси. Всяка изработена по този начин стъклена врата притежава печат /сертификат/, който да докаже качеството и безопасността й. Всяка стъклена врата може да бъде направена по поръчка – според вашите предпочитания, но имате и възможността да се спрете на стандартна такава.

Остъклените вътрешни врати са няколко типа. Тук ще обърнем внимание част от тях, за да посочим качествата им.

Нека да обърнем първо внимание на класическите остъклени интериорни врати. Те най-често представляват дървена каса и дървено крило, което да съдържа остъклена част. Стъклената част може да представлява отделни прозорчета, захванати чрез крепежни елементи към дървеното крило или цял стъклен лист, който да е разположен между двете дървени плоскости на крилото. И при двата варианта се получават красиви стъклени орнаменти, с по-голям или по-малък размер – възможностите са неограничени, а крайният резултат – уникално съчетание на дърво и стъкло, което да допълни идеално формите и линиите, които описват останалата част от интериора на дома Ви. Предимството на този тип полустъклени врати е, че дори да бъде счупена стъклената част, тя може да бъде подменена. Подмяната на стъклото може да се направи и не само поради повреда, а дори и за разнообразие – за освежаване  или цялостна промяна в интериора на жилището. Това са неограничени възможности, тъй като на пазара може да намерите голямо разнообрази от видове стъкла -матирани, гладки, орнаментни, цветни и т.н.

В тази категория спадат и вратите от вида “хармоника”. Те представляват остъклени крила, съединени заедно, които се движат по релса и са с водещ долен профил. Те са много раздвижени и се поставят в различни видове помещения.

Все по-често, за административни, бизнес или най-общо казано обществени сгради, купувачите се спират на изцяло стъклени врати или класически (с каса и панти), те внасят светлина и простор в работните помещения. Едновременно разграничават отделните стаи, но същевременно и обединяват – решават проблема с малките помещения и предлагат добър контакт между съседните стаи. Това може да се определи отново чрез избора на стъкло – възможно е да са напълно прозрачни; напълно матирани; прозрачни с матирани орнаменти, които да ограничават видимостта през тях на определени места.

Възможностите са неограничени, тъй като на пазара се предлагат специални фолиа, чрез които бихте могли да направите вашата врата уникална, а след време когато решите, че искате промяна – фолиото лесно може се смени.

Независимо от това, каква точно вътрешна врата ще изберете, ако сте се спрели на остъклена, първо проучете за годността на стъклото, както и как компанията гарантира за нея – важи не само за врати, но също и за мебели: масички, стъклени рафтове, стъклени душ-кабини, мивки и т.н. Само така ще бъдете сигурни и необезпокоявани при използването им. И това е нещо, което не бива да се пренебрегва – стъклото, независимо от това колко е красиво, може да бъде опасно, при некачествена изработка.