Интериорните врати са много разнообразни по вид, структура, дизайн и качество. Не всяка врата която ви харесва, е подходяща за определен тип помещение. Има редица изисквания, които се прилагат към тях. С познаването и спазването, може да се постигне великолепен стил, както и отлична работа.

Помещения от промишлен характер

В тези помещения няма смисъл да се купуват скъпи интериорни врати, изработени от дърво. Обикновените MDF врати ще служат в продължение на много дълго време, ако помещенията не са с особени условия, като например ниска температура или висока влажност. Ако в стаята има определени условия на работа, следва вратата да предостави тези искания. Повечето от производствените обекти трябва да бъдат оборудвани в съответствие с правилата на пожарната безопасност, така че не са излишни противопожарните врати от производител, който предлага, технически и специални врати.

За лечебните заведения основно правило за вратите е, да могат да бъдат мити със специален антибактериален разтвор. Поради това, вратата на кабинета трябва да бъде облицована със специален материал, който е устойчив на агресивно въздействие и влага. С тази задача отлично се справят белите ламинирани врати или покрити с пластмаса.

Помещения от битов характер

В бита са важни, както експлоатационните качества, така и външния вид. За врати за баня, основна характеристика е тяхната устойчивост на влага.  Този вид не трябва да са изработени от естествено дърво, защото този материал има висока хигроскопичност и бързо набъбва. В този случай, е добър вариант пластмасова врата от PVC или варианти, които са с облицовка (водо и влагоустойчива), например фурнир + лак или емайллак в няколко слоя.

За стаи, като спалня или детска, вратите се подбират с оглед тяхната шумоизолация. Обикновено се избират врати от дървесина с висока плътност. Например, бреза или акация, ще изолират добре за шум, а бор или кедър, няма да бъдат в състояние да отговорят на нуждите за звукоизолация и ще се наложи закупуването на допълнителни уплътнения за изолиране на звука. В залата, в хола или библиотеката трябва да се купуват представителни врати. Особено луксозно изглеждат порталните врати за широки отвори с оригинални форми на остъкление.

Коридорът е винаги лишен от светлината на прозорците, затова най-подходящите врати са със стъкло, с висока пропускливост на светлината. Просветът създава оригинална композиция и украсява коридора с интересни форми.

Преди да направите своя избор и да си купите врата, ви предлагаме първо да се консултирате със специалисти. Хубаво е първо да си набавите информация за модела на вратата, изолацията и устойчивостта, а след това да прецените дали е подходяща за вашето помещение.