Всеки, който е прибягнал до услугите на епилация, било то в салон за красота или в домашни условия, знае колко болезнено и неприятно може да е усещането след процедурата. Освен обезкосмена и гладка кожа получаваме към нея зачервявания, парене, раздразнение и още куп други не до там приятни усещания. Но за всеки проблем си има решение! Козметичната индустрия е създала голям избор от козметични продукти за след епилация. Може да избирате между различни консистенции – лосион, спрей, олио, балсам или гел. Всеки от тях има успокояващ и охлаждащ кожата ефект.  Използвайки козметика за кола маска можете бързо и лесно да неутрализирате дискомфорта върху кожата. Освен по консистенция може да избирате и различни лечебни съставки и аромати като освежаващия ментол, успокояващата Лайка, Алое Вера, Невен и още много други.

Важна особеност, която трябва да знаете е, че след епилация не е препоръчително взимане на душ или вана. Изчакайте един или два часа, докато лосионът за след епилация попие и успокои зачервените части по кожата. Топлата вода разширява кръвоносните съдове и увеличава зачервяванията. Затова е добре да потопите в хладна вода за кратко време парещите и пощипващи зони.

Също така, скоро след епилацията не е желателно да излагате кожата си на слънце, това е изключително вредно. Възможно е да останат трайни пигментни петна или да отнеме много по-дълъг период на кожата да се възстанови. Бъдете отговорни и не забравяйте това правило. След епилация използвайте леки и ефирни дрехи, които позволяват на кожата да диша. Не обличайте изкуствени и груби материи!