Пресата се коса се превърна в един задължителните уреди за разкрасяване на повечето дами. Ако преди, тя се включваше рядко и в повечето случай за специални събития, на които искаме да изглеждаме максимално добре, то днес се употребява почти ежедневно от много жени. Факт е, че няма друг начин да изправим по-добре и по-бързо косата си. Не бива да забравяме обаче, че пресата генерира много висока температура и за да предпазим косата си от сериозни увреждания, трябва сме внимателни.

Задължително условие е да използваме качествена преса за коса. Тези от висок клас имат по-добри защити и специални покрития. Третирайки косата с нискокачествен уред, рискуваме да бъде увредена дълготрайно.

Представяме Ви няколко съвета

Как да изправите косата си?

…по най-щадящия начин:

1. Започнете с правилната козметика

Ако сте от дамите, които обожават да виждат косата си идеално права и често посягат към пресата, е добре да използвате шампоан и балсам/маска за права коса. След измиване подхранете косъма с кристали. Непосредствено преди изправяне, нанесете продукт за изправяне на косата. Тези стилизанти най-често са под формата на спрей, като трябва да разпръснете малко количество и равномерно. Ако продуктът е качествен, ще създаде защитен филм около косъма, който ще го предпази от топлината. Стилизантите няма да изправят косата Ви, но ще спомогнат за процеса.

2. Косата трябва да е напълно суха

Уверете се, че косата ви е суха, преди да започнете да я изправяте. Ако в нея е останала влага, рискувате да я увредите сериозно.

3. Изправянето

Преди да включите пресата, почистете плочите с влажна кърпичка. След всяко използване по тях се натрупва мръсотия и остатъци от стилизантите, които ще наслоите по косъма, ако не се изчистят. Температурата на пресата не трябва да е твърде висока, съобразете я с дебелината и здравината на косата си. По-тънките коси нямат нужда пресата да бъде силно загрята, докато за по-плътните и непокорни, температурата трябва да е по-висока.

Разрешете добре косата. Разделете я на пластове, като тези над ушите захванете с щипка. Започнете изправянето от най-долния пласт. Третирайте кичур по кичур, не по-дебели от 2 см. Желателно е един кичур да се минава най-много по 3 пъти, движението трябва да е равномерно, без притискане.

След като приключите, я оставете да изстине, не я пипайте и потупвайте, за да не развалите изправянето.