От голота до бански костюми

Въпреки, че банските датират от ранните векове в началото хората са плували голи.

Официално никъде не се споменава за тях, но има доказателства, че в древността в обществените бани хората са се прикривали с нещо.

От края на 15-ти век все повече хора започват да се прикриват докато плуват голи на обществени места. През 18-ти век мъжете плуват голи, а жените се прикриват с ленени ризи.

Първите подобия на съвременните модели са изработени от вълна и памук, което ги е правило доста тежки при намокряне. Цветово изборът е бил доста ограничен – червени, сини и черни.

За разлика от тендицията при банските през 2022 в миналото моделите са покривали цялото тяло. Причините за това са били от една страна запазване на благоприличие на плажуващите, от друга страна слънчевият тен не е бил модерен защото се е възприемало, че хората приличат на “фермери”.

Началото си, целите модели, водят от края на 19-ти век и са основна стъпка в историята на това “облекло”. Новите мъжки и дамски бански, са били с цяла горна и долна част, стигаща до коленете. Раираните модели също са били на мода.

Бикините

За носенето на бански от 2 части дори известната Анет Келерман е арестувана през 1907 на плаж в Бостън, САЩ

Първите бански костюми с открит гръб са проектирани през 30-те години на миналия век, което за онова време е било доста дръзко и смело.

След Втората световна война модерните бикини са изобретени от французи. Те показват пъпа и са следващата голяма стъпка в историята на плажното облекло.

През 1946 г. Жак Хайм за първи път изобретява „Atome“, наречен така, защото е много малък и се състои от две части – горна и долна.

По същото време френският инженер на име Луи Реар създава свой модел от 2 части, който нарична „Бикини“, на името на острова Бикини, където през същата година са провеждани ядрени опити. Реар е очаквал вълнението от новите му ‘’бикини’’ да бъде също толкова „експлозивно“…

Французинът шокирал света с бикини на парижки подиум за първи път. Те засенчват “Atome”, а “Bikini” е станало общото име за моделите от две части в Европа.

Малко след това и в останалата част на света.

1950 – 1960-те скромна промяна

В края на 50-те години е изобретена ликра, която прави облеклото за плуване много по-издръжливи, удобни за носене и по-лесни за сушене.

Революция в банските костюми от 1970-1990 г

Това срамежливо отношение към плажното облекло се променя по време на сексуалната революция през 70-те години на миналия век

Горнищата на бикини вече не са нищо повече от сутиени.

Слънчевият тен придобива популярност, така че колкото повече от тялото се разкрива толкова по-добре.

В края на 70-те се завръщат целите бански костюми, но този път с висока кройка, подчертаващи бедрата.

През 80-те години е въведена прозрачна мрежа и бикините топлес („монокини“) са приети. Това беше и десетилетието на бикините с прашки (или „бразилските“): миниатюрни бикини, подобни на низ, които оставят повечето от задните части оголени.

През 90-те години на миналия век се появяват  „Танкини“ за жени: комбинирани потник и долнище на бикини.

Бански 21 век

До началото на 2000-те няма ограничение за гамата от бански костюми, които можете да закупите. Производителите проектират всички видове бански костюми за всякакви форми и размери. Това е десетилетието на „манкини“ и „буркини“, но не си мислете, че сме видели всичко предстои още много…

За статията:
История на банските
Заглавие:
История на банските
Описание:
От голота до бански костюми. Официално никъде не се споменава за тях, но има доказателства, че в древността в обществените бани хората са се прикривали с...
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: