В ежедневието си боравим с толкова много предмети без изобщо да се замислим за това как са възникнали те първоначално. Входната врата не е само пособие за защита на къщата от нежелани натрапници, но и символ на гостоприемство и способ да се разкрие личното пространство.

Пещерните хора са затваряли входовете за пещерите си с камъни, от където се е породила и идеята за съвременните плъзгащи врати.  И за времето си са били много иновативни.

До момента най-древните входни врати, които са открити, са дървени и са били намерени в Швейцария. Направата им е от явор (наричан още клен). Според броят пръстени на дървесината е установено, че най-древните датират на повече от пет хиляди години, което ни води към заключението, че първите дървени врати са се появили в Европа през четвърти век преди новата ера. Te и техният обков (панти) са много добре запазени. Направени от дървени летви имат и много оригинален вид. Най-вероятно са използвани от хора, живели по крайбрежието на швейцарските езера, това е и мястото, на което са били открити. Тамошните условия за живот не били леки, затова жителите трябвало да изградят стабилни жилищни конструкции, които да ги предпазват от силните въздушни течения, идващи от Алпите. Нашите предци бележат огромен прогрес – без никаква техника произвеждат предмети, с които ние вече боравим цели хилядолетия.

Най-старата все още функционираща врата е открита в Обединеното Кралство. Изработена от дъб, намираща се в Уестминстърското абатство. Преди да разучат възрастта на вратата, учените предполагали много различни варианти за приблизителната възраст на дървесината – предполагало се дори, че е връстница на намерените врати в Швейцария. След обстойно проучване е установено, че най-старата функционираща е от нашата ера и дъбът най-вероятно е израснал в края на първото хилядолетие.

Учените са открили наистина впечатляващ брой древни врати, но от по-късни периоди. Намерените са били изработени от най-различни материали: камък, желязо, бронз, но най-често срещани са вариантите изработени от дървесина. Още от древността тя  била  основен избор за изработка на вратите.

В наши дни, с напредването на производствените технологии, има цели 13 класа на взломоустойчивост при блиндираните входни врати. Например врати от 6 или 7 клас се инсталират в банкови трезори. Вратата с най-висок – 13-ти, се намира във Форт-Нокс и зад себе си пази златния резерв на САЩ. Стоманата ѝ е с дебелина от  1 метър и е с приблизително тегло от 20 тона.

И не случайно в сила е поговорката „Моят дом е моята крепост.” – избирайки внимателно вашата входна врата си осигурявате спокойствие години напред.