Обикаляйки из местната железария, може би сте се зачудили защо има толкова много рафтове, пълни с толкова много винтове? Та това са просто винтове, нали?
Да, разбира се, че има различни дължини на винтове, но чак пък толкова?

лого

Ето един кратък преглед на най-често срещаните видове винтове, както и някои идеи за това, за което се използват. Ще разберете защо в железарията има толкова много пространство предназначено само за винтове.

Нека да започнем с основното

Винтовете се използват за свързване на две парчета материал, тъй като те са за предпочитане пред следващия най-логичен избор – пироните.
Винтовете скрепват по-добре от пироните, но в същото време те могат лесно да бъдат премахнати с малко увреждане на материалите.

Винтът може да се използва отново и отново

Повечето винтове са изработени от стомана, неръждаема стомана, или алуминий. Те могат да бъдат и хромирани, или месингови и дори можете да си вземете специализирани винтове, изработени от други материали като пластмаса или найлон. Поцинковани винтове (стоманени винтове, покрити с цинк) са създадени, с цел да се предотврати появата на ръжда. Те често биват използвани, когато трябва да се закрепват метал с дърво.

Форма на главата

Винтовете се произвеждат с различни по форма видове глави. Те обикновено имат и различни приложения. Ето кратък списък с най-често срещаните форми.

Едни от най-често срещаните винтове са плоските. Не е изненадващо, че тези винтове имат глава с плосък връх. Главата има и заострена основа, която позволява тя да бъде захваната за повърхността, когато е монтирана в отвор с винт. Често биват използвани в производството на мебели, където обикновено се налага да скриете главата му.

Машинните винтове и тези с овалната глава имат заоблени страни. При тях главата е плоска отгоре, докато при овалните глави има заоблен връх и заострена основа, която може да бъде противоположна. И двата елемента често се използват за работа с ламарина.

Винтовете с кръгла глава са оформени почти като полукръг с плоско дъно. Дори и след като е бил вкарван, главата стои над повърхността на материала, в който е проникнал. Тези винтове се използват за закрепване на материал, който е твърде тънък и често се използва в комбинация с шайба.

Типове глави

Има различни типове винтови глави и докато всеки тип може да се използва за много приложения, има и такива, които се използват за съвсем конкретни неща и видове дейности.

Правите глави обикновено се използват за закрепване на прости съединения, като например фиксиране на лицева плоча към електрически контакт.

Филипс (или кръстачка) глави често се използват в ел. уреди и електронно оборудване, както и дървообработващи и пробивни приложения.

Тези винтове с квадратна, пет странна и шестстранна форма на главата често се използват в производствените, строителните и автомобилните приложения. Формата на главата позволява на отвертка, на пробивен, или пневматичен инструмент да упражнява много силен въртящ момент върху винта и да го задвижва плътно и сигурно.

Размери на винтовете

В допълнение към формата и типа на главата, винтовете също се класифицират и по:

  • Дължината им в см.
  • Колко близо един до друг са нарезите.
  • Техният размер и габарита на нареза.
  • Диаметърът на винтовия вал.
  • Произвеждат се с номера от 2 до 24 – колкото по-голямо е числото, толкова по-голям е винтът.

Разберете кой тип винт е най-подходящ за вас

Изберете подходящия винт, който да пасва най-добре на типа работа, който трябва да извършите. Имате различни възможности, затова изберете винта, който има правилната форма и характеристики на главата, които да отговарят на вашия проект. Например, ако ремонтирате оградата си, вероятно ще искате винтове с декоративни, или дървени повърхности с покритие, за да предотвратите ръжда и заострена глава, която може да проникне под дървесната повърхност.

Изберете винта с правилната дължина

Винтът трябва да може да премине изцяло през една дъска и да проникне в другата. Ще искате да проникнете толкова далеч във втората дъска, колкото можете, без винта да изпъкне в задния край.

Споменахме всичко това за винтове, но въпреки това, дори не сме се и доближили до по-специфичните детайли, които трябва да знаем за тях, нито споменахме други видове винтове като лагерните например, или дюбелите. Това, поне до някъде, обяснява защо има толкова много рафтове в железарията посветени на винтовете.

Ето защо когато отидете в железарията или решите да поръчате онлайн е добре да бъдете запознати с различните видове винтове, които се предлагат на пазара, за да можете да изберете този тип, който е най-подходящ за скрепването, което искате да направите. За да придобиете визуална представа и да се сдобиете с качествени винтове можете да разгледате предлаганите на https://kam04bg.com/винтове

За статията:
Изберете правилният винт
Заглавие:
Изберете правилният винт
Описание:
Избор на винтове. Един кратък преглед на най-често срещаните видове винтове, както и някои идеи за това, за което се използват.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: