Освен за изразяване на индивидуалния стил на собствениците, изборът на интериорна врата е  важен и за функционалността  на самото жилище.   В днешно време на пазара има богато разнообразие от  цветове, дизайн и  материали на изработка на достъпни цени, които улесняват избора на потребителя.  Разбира се, важно е да бъде определено и предназначението на самата врата – за какво помещение ще бъде (баня, спалня, детска, хол, килер),  с каква посока на отваряне и т.н.

Видове интериорни врати

Според тяхното приложение интериорните врати  могат да бъдат:

  • Стандартни врати – с готов размер , подходящ за всеки тип  строителство или изработени по индивидуални размери на клиента. С  правилни или по-разчупени форми – в зависимост от предпочитанията на потребителят, като  може да се избира между варианти със стъкло, варианти с релеф или съвсем изчистен дизайн.
  • Тип „Хармоника” – този тип   интериорна врата е предназначена за  по- малки жилища,  където всеки сантиметър е от значение.   Функционалността ѝ идва от това, че  не заема  много  място, което е и нейното предимство пред обикновената врата.

Когато е  сгъната създава чувство за пространство ,а   в същото време създава  и чувство за  уединение, когато е  разгъната.

  • Плъзгащи врати – предимството им е, че   могат да се затварят по-големи проходи и са с по-стабилни конструкции.  Движението се  осъществява, като самата интериорна врата  се плъзга по  направляваща релса, която е по цялата дължина на светлия отвор в двете посоки. Плъзгаща интериорна врата се монтира, когато  желаем да спестим място или просто  нямаме  възможност да  сложим  обикновен тип интериорна врата.

Материали на изработка

Най-разпространеният материал за изработка  на интериорни врати е HDF  материала.  Той представлява  дървесни влакна,  които са направени от пресовани  меки и твърди дървесни частици, премесени с восък и лепило под  висока температура. HDF плоскостите са с по-голяма здравина и устойчивост, както  и с висока резистентност  на  гъбички и мухъл.

MDF  – представлява плоча от  фино пресовани  дървесни частици, примесени с  лепила и смоли, което прави плоскостта  изключително гладка  и лесна за обработка.

Алуминий –  Алуминият   е   доста разпространен материал за изработка на врати, тъй като  е лесен за поддръжка и не задържа гъбички и мръсотия, което го прави  удачно решение за  мокри помещения.

Стъкло –  При изработката на   врати  се използва 4мм, 6мм, 8 мм или 10мм закалено стъкло, което при счупване се разпръсква на малки частици, което намалява  риска от нараняване.  Според  желанията на клиента, може да бъде:  прозрачно, матово, с гравюра или с  индивидуален принт.