Изборът на вратата за детската стая не е лесна задача, тъй като добрият родител иска за малкото си дете най-доброто. Безопасни, удобни и стилни врати, се произвеждат в големи количества, но е добре да разберете, кое ще се хареса на малкия  човек? Портата към вълшебният му свят трябва да е специална.

Концепцията за лично пространство при децата се появява в най-ранна възраст и възрастните трябва да се съобразят с това. При избора на интериорни врати за детска стая, е необходимо да се вземат предвид редица технически и стилистични елементи.

Материал

Да започнем с един много важен избор – материалът, от който е направена вратата. Най-добре е да се избере екологично дърво, като бук, дъб или ясен. Понякога, се избират модели от естествен фурнир – материал, който е на много тънки листове от дърво. Най-често е от  ценни видове като махагон, череша и бор. Можете да използвате и еднороден дървесен материал. Някои експерти твърдят, че ламинатът също отговаря на стандартите.

След като решите да направи такава покупка, не икономисвайте с избора на евтина врата. Ако нямате възможност за скъп вариант, по-добре е просто да изберете модел изработен от по-евтин материал дървесина.

Ако не можете да си позволите дори тази възможност, не се притеснявайте, винаги има вариант! По-евтини са ламинираните врати. Разбира се, по качество и опазване на околната среда, те не могат да бъдат сравнени с дървените, но и поддържането им е много по-лесно. Всеки знае, че детето обича да си играе – рисува с флумастери  и бои навсякъде – на стените, пода, вратите. Ламинираните врати са непретенциозни към перилни и почистващи препарати, при което много по-лесно да се почистват от тези “изкуства”.

Дръжката на вратата трябва да е удобна не само на вас, но и за вашето дете. Да не забравяме, че то все още ще се протяга, за да я стигне. Друг проблем може да е заключването. Всичко зависи от вашите бъдещи планове: Ако смените вратата, вие можете да не слагате заключване, защото детето може случайно да заключи. Ако няма да се сменя вратата, е по-добре да се направи със заключване, когато детето ви порасне, тогава ще има нужда от лично пространство.

Стил

Вратите в къщата трябва да са идентични като дизайн и стил. Но детската е свят, пълен с магически приказки и мечти Вашето дете трябва да се гордее със своя “прекрасен портал”.

На момичетата по-скоро биха им харесали врати с изображения на любимите принцеси от приказките. В края на краищата, ние като малки искахме да бъдем като тях. Добре е да изберете меки и пастелни цветове. За момчетата, ще подхождат врати с изображения на пирати и пътешественици. Главно, трябва внимателно да се мисли за характера на детето, за неговата личност. Опитайте се да се доверите на избора на детето си. То ще се радва, а вие ще го насочвате.