Когато се избира външна врата, най-важна е сигурността. Това прави блиндираните врати толкова търсени, защото те са на практика бронирани. Структурата на материалите им е такава, че ги прави непробиваеми (или поне за редовите крадци). Истината е, че дори и най-здравата блиндирана врата може да бъде взломена – което е направено от хора, може да бъде преодоляно от хора. Въпреки това, надеждността на една врата не се определя само от нейната здравина, а и от заключващите механизми, с които е оборудвана. Освен това, не трябва да се пренебрегват и още от характеристиките, които правят външната врата добра – топло и звукоизолацията – това дори в някои случаи е по-определящия фактор от противовзломността, когато хората си търсят входна врата, но това е тема на друга статия.

В миналото често се използваха две врати, от които всяка беше с различни резета и ключалки. В днешно време има много по-развита технология за производство на съвременни врати, при които здравината е по-добра, а заключващите механизми са по-надеждни и по-лесни за използване. Една хубава врата с две ключалки, дори и една, е много по-здрава и сигурна, отколкото дузина врати, всяка от които с по пет ключа.

Заключващите системи се делят на два вида – независими и централни. При тях степента на сигурност е горе-долу еднаква. Централните системи са като при автомобилите. При тях има една ключалка, управляваща целия многоточков механизъм. Има разположени шипове от всички страни на крилото и с едно завъртане на ключа, то се свързва с касата на много места. Такава система е 13 точковата Euro Cylinder. С нея можете да се запознаете отблизо, в някой от търговските обекти на компанията.

Вратите, оборудвани с независими заключващи системи, са с по две ключалки, като всяка от тях управлява заключващ механизъм с няколко точки. Обикновено има три шипа от страната на дръжката – горе, долу и в средата. Откъм пантите има 6 шипа, които са разположени в групи или поединично. Патроните на ключалките са със специална бронировка. Те са с вдлъбнати капачки, което предотвратява разбиването. Един от представителите на този вид заключващи системи е DAF-MONOBLOCK. Можете да се запознаете и с него в някой от магазините на Борман Комерс, където ще получите подробна информация за него от консултантите на фирмата и ще разберете отговорите на всичките си въпроси.

Надяваме се, че поредиците от статии, които хората от врати Борман Комерс публикуваме, ще помогнат на бъдещите клиенти, да направят техния избор по-лесен.