Днес почти всеки от нас разполага с компютър, лаптоп или мобилен телефон. Новите технологии са навлезли до такава степен в живота ни, че е трудно да си представим живота без тях. Няма да обръщам обаче такова внимание на технологиите като цяло, а ще изложа няколко основни аргумента при избора на лаптоп.

Избор на лаптоп – съвети

Един от най-важните компоненти на вашият компютър е неговият процесор. Това е може би най-важната му част или иначе казано неговият мозък. Тук основните производители са два – AMD и Intel. От дългогодишният ми опит бих посъветвал всеки да се насочи към лаптоп с процесор Intel. Казвам това, защото те загряват по-малко и правят значително по-рядко проблеми. Ако обаче решите да си вземете лаптоп с AMD процесор, то трябва да знете че трябва да го носите до сервиз за компютри поне веднъж годишно, защото иначе рискувате той да прегрее и съответно изгори.

На второ място бих поставил видео картата. Ако вие няма да играете игри или да се занимавате професионално с видеообработка, то по-добре да заложите на лаптоп с вградена видео карта. Процента на дефектните видео карти, които са по-мощни е много по-голям. Така че, ако тази екстра не ви е нужна, по-добре заложете на по-слабата видео карта, защото тя ще ви спеси проблеми и батерията на вашият компютър ще държи сравнително по-дълго.

Дизайнът е на последно място. Повечето потребители избират своят преносим компютър посредством външният му вид. Дори да избирате вашата техника по този критерии, обърнете внимание на следните фактори:

  • огледайте внимателно пантите на лаптопа – те ще се отварят и затварят хиляди пъти, така че те трябва да изглеждат достатъчно здрави и да не са хлабави;
  • материалът, от който е изграден лаптопа, не трябва да е видимо “боклучав”. Тук имам предвид ,че когато хванете преносимият компютър във вашите ръце, той трябва да изглежда стабилен и масивен, а не да издава скърцащи звуци при най-малкото натискане;
  • за предпочитане е матрицата/екрана да е матов, защото това ще ви спеси много проблеми, когато трябва да го използвате на пряка слънчева светлина.