Как да изберем правилната плочка за банята? Какво трябва да се вземе предвид при оценката на качеството на материала? Предлагаме ви интересна информация относно избора на форма, размер и дизайн на керамични плочки. А също и за характеристиките му на работа, на които трябва да обърнете внимание, когато купувате. Нашите полезни съвети ще ви помогнат да изберете правилната плочка с прилично качество.

1. Керамичните плочки са традиционен материал за декорация на баня.

Керамиката или плочката е безспорен лидер сред довършителните материали за бани. Това се дължи на редица предимства на керамиката, което я прави отлична възможност за довършване на помещения с висока влажност.

Тези предимства включват:

 • красив външен вид и разнообразие от дизайн;
 • устойчивост на вода и влага, водоотблъскващи свойства;
 • отлични характеристики на якост и устойчивост на износване;
 • лекота на грижа и химическа инертност;
 • екологичност и хигиеничност;
 • дълъг експлоатационен живот.

Благодарение на изброените плюсове, плочките са идеален вариант не само за ремонт на баня . Керамиката често се използва при ремонт на тоалетна , използва се при ремонт на кухня и други помещения. Нека да разберем как да изберем плочки за баня и какво да търсим.

2. Форма и размер на плочките

В момента керамиката е представена от много вариации по размер и форма. Това са традиционни малки, средни и големи квадрати и правоъгълници. По-рядко срещани, но ви позволяват да създадете много ефектен интериор, са шестоъгълници, наподобяващи пчелни пити. Както и нетрадиционни варианти – ромби, кръгове, овали (допълнени с елементи за запълване на празнините).

Какво трябва да се има предвид при избора на размер и форма? За малка баня трябва внимателно да изберете материала, така че стаята да не изглежда още по-малка. Най-добри са средните плочки – 20×20 см или 20×30 см. По-големите или по-малки елементи могат да направят стаята по-малка, въпреки че миниатюрните вложки от плочки понякога изглеждат страхотно. Големите бани са по-лесни: там ще се поберат плочки от всякакъв размер.

Някои полезни съвети:

 • използвайки правоъгълни плочки, можете да промените визуалното възприятие на стаята. Вертикалното полагане “повдига” тавана, хоризонталното – “удължава” стените;
 • подреждането на подовата керамика диагонално визуално разширява пространството;
 • нетрадиционните плочки често изглеждат по-добре, когато са положени частично (до средата на стената, панел, акцентна стена);
 • частичното полагане на шестоъгълни плочки ви позволява да създавате много стилни решения. Например, ако направите панели до около средата на стената, като горната част е прекъсната и неравномерна по височина.

3. Изглед на повърхността на плочката

Според вида на повърхността керамичните плочки се делят на матови, лъскави и огледални. Всяка опция има своите предимства и недостатъци, които трябва да имате предвид при избора.

Матово покритие

Матовите плочки имат приятна и леко грапава повърхност, често имитираща някакъв естествен материал. Това покритие изглежда страхотно на стените, без да натоварва очите ви с отблясъци. Материалът е много подходящ за пода, тъй като се плъзга много по-малко от лъскавите плочки. Единственият недостатък на матовите плочки е, че следите от пръски се виждат много по-добре, отколкото върху лъскава повърхност. Като цяло, това покритие ще бъде отлична възможност за тези, които предпочитат меки и спокойни цветове.

Гланцова повърхност

Гланцираната керамика е най-често срещаният и търсен материал. Неговите очевидни предимства са красива лъскава повърхност и лесна поддръжка. Когато избирате, трябва да вземете предвид, че тъмната плочка ще блести доста силно и досадно. Освен това тъмните плочки трябва да се използват само в бани с прозорец, в противен случай интериорът ще бъде мрачен.

Огледална повърхност

Използването на огледални плочки ви позволява визуално да увеличите пространството. Най-често се използва за създаване на вложки, включително замяна на огледалото в банята. Често една от стените в стаята е облицована с огледални плочки. Те също така могат да украсят тавана, което визуално увеличава височината му.

4. Избор на опция за дизайн на плочки

Днешният пазар предлага огромна гама от вариации на дизайна на плочките. Ако желаете, можете да реализирате всеки интериорен стил в банята, с най-оригиналните идеи и дизайнерски изкушения.

Помислете за най-популярните идеи за дизайн на баня:

 1. Едноцветен. Дизайнът използва едноцветни плочки, без шарки и цветови преходи. За да не изглежда дизайнът скучен, плочките обикновено се купуват в няколко нюанса, които са в хармония един с друг. Например синьо и зелено или бежово и кафе. И от тези многоцветни плочки съставят различни модели. Също така добър вариант тук ще бъде игра на контраст. Например, чисто бяла плочка с многоцветни пръски от ярки плочки от други цветове. Или други контрастни комбинации: черно / червено, пясъчно / кафяво, златно / червено и др. Основното нещо е внимателно да изберете цветове и нюанси, така че да изглеждат наистина добре заедно.
 2. Морска тема. За банята това е класика, избрани са плочки с цвят на морска вода, от светло синьо до тъмно тюркоазено. Можете да използвате плавни и резки преходи на цветове и нюанси. Но общото правило тук е следното: преходът на нюансите се извършва отгоре надолу, от по-светло към по-тъмно.
 3. Под камък или дърво. Керамичните плочки могат перфектно да имитират модела и текстурата на естествените материали, придавайки на интериора скъп вид. Това важи особено за дърво и естествен камък (мрамор, гранит, оникс и др.). Ако желаете, можете да комбинирате плочки с текстурата на различни камъни, използвайте комбинация от камък и дърво.
 4. Подтухла. Имитацията на тухлена зидария е доста често срещана опция в интериора на баните. Голям плюс е неговата универсалност: „тухлените“ плочки са подходящи за помещения с всякакъв размер, за изпълнение на различни стилови решения.
 5. Мозаечна зидария. Керамичните плочки с мозаечен модел могат да бъдат акцент в дизайна. Особено ако е добре да подберете нюансите на съседните плочки така, че да са в хармония с мозайката, фокусирайки вниманието върху нея.
 6. Пачуърк (модели пачуърк). Въз основа на плочки с шарки на неповтаряща се тема могат да бъдат завършени стени и подове. Въпреки това е по-добре да не украсявате цялата баня по този начин, дизайнът ще се окаже твърде колоритен. Добър вариант за пачуърк е подрязването на панели с ограничена височина или акцентна стена.
 7. Плочки 3D. Керамиката с 3D обемни изображения е много оригинален начин за дизайн. Но трябва да действате внимателно: голям обемен модел намалява стаята, така че не е подходящ за малки стаи. За малка баня е по-добре да изберете картини с отдалечена перспектива.

ВАЖНО!

Когато купувате, не забравяйте да проверите цвета на плочките във всяко чекмедже. Просто вземете плочка от всяко чекмедже и я използвайте като ориентир. Често керамиката от различни партиди се различава по цветови нюанси. Ако се намери нещо подобно, тогава трябва да поискате замяна или да откажете да закупите.

5. Експлоатационни свойства на плочките

В допълнение към декоративните качества на материала, неговите потребителски характеристики са от голямо значение. Тя трябва да бъде достатъчно устойчива на възможни негативни влияния на околната среда, за да издържи адекватно всички натоварвания. Информацията за експлоатационните свойства на плочките обикновено е посочена на опаковката, просто трябва да се справите с нейното етикетиране.

Следната информация е посочена върху опаковката на керамичните плочки:

 • функционално предназначение . Материалът на стената е обозначен с икона на длан, материалът на пода с икона на крак;
 • тип плочки . Тук чуждестранните производители използват цветна маркировка. Най-високото качество – първи клас (до 5% брак), е посочено в червено. Вторият клас е син, третият е зелен. Местните производители просто посочват информация за възможното количество брак върху опаковката;
 • устойчивост на износване . Според този параметър керамиката се разделя на 5 класа с обозначение с римски цифри. За баня в апартамент или вила ще са достатъчни плочки от 2-3 от третия клас, няма нужда да вземате по-скъпи;
 • химическа устойчивост . Етикетиране под формата на колба с буквено обозначение AA, B, C, D (ниво на съпротивление). Плочката с най-издръжливо покритие ще има символ AA и е най-добрият вариант за банята.

Оценявайки керамиката според необходимото ниво на устойчивост на износване, можете да се съсредоточите върху броя на хората, живеещи в къща или апартамент. Ако говорим за 1-2 жители, можете да спестите пари и да вземете плочки клас I.

6. Коя плочка да изберете за баня: производител и марка

Името на производителя или марката в наше време е много важен аргумент при избора на разнообразие от продукти, а керамичните плочки не са изключение. Разбира се, трябва да се съсредоточите върху марки, които са на пазара от много години и имат заслужена репутация.

Премиум сегментът е доминиран от италиански производители като Saloni, Valverde, Tilegres. По-евтин, но също така висококачествен вариант са испанските плочки (Novogres, Aparisi и др.), Заслужава си да разгледате по-отблизо словашките плочки.

7. Как да оценим качеството на една плочка?

Предлагаме ви полезни съвети, които ще ви помогнат да определите качеството на керамичните плочки преди покупка.

Трябва да обърнете внимание на следните точки:

 1. Плочката трябва да е с правилна геометрия, отговаряща на декларираните от производителя показатели. Обърнете специално внимание, за да се уверите, че плочката има равна равнина (а не “винт”). За да проверите това, можете да го поставите върху равна повърхност (например върху стъкло на витрина). Можете също така да прикрепите плочки една към друга, за да проверите геометрията на лицата – празнини и неравности не са разрешени.
 2. Емайлът трябва да лежи на равен слой, без да се увисва – това може да бъде особено забележимо по краищата на плочката. Чипове, пукнатини, включвания и други дефекти са неприемливи.
 3. За да проверите устойчивостта на влага, можете да капнете вода върху плочката. Ако всичко е наред, на повърхността ще останат капки.
 4. За да тествате издръжливостта на подова плочка, опитайте да потъркате лицето й в грапава повърхност. Ако няма признаци на повреда, тогава покритието е достатъчно качествено.
 5. За да прецените колко хлъзгава ще бъде една подова плочка, опитайте да намокрите предната страна на плочката и прокарайте пръста си по мократа повърхност. Ако покритието е станало хлъзгаво и пръстът се движи без забележимо усилие, тогава такъв материал не трябва да се използва в банята.

Трябва да се отбележи, че всички манипулации за проверка трябва да се извършват с закупени плочки от кутии, а не с образци на витрината.

ВАЖНО!

Когато купувате керамични плочки, не забравяйте да добавите 8-12 процента към очаквания обем на материала. Ако по някаква причина няма достатъчно плочки, може да бъде трудно да се намери същата подова настилка от същата партида. Ако остане малко – не е страшно: материалът може да бъде полезен в бъдеще за местни ремонти.

За статията:
Как да изберем плочки за баня?
Заглавие:
Как да изберем плочки за баня?
Описание:
Как да изберем правилната плочка за банята? Какво трябва да се вземе предвид при оценката на качеството на материала? Предлагаме ви интересна информация относно това...
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: