3 ключови съвета, за да шлайфане като професионалист

Използвали ли сте някога ъглошлайф? Този инструмент е незаменим помощник на много майстори, защото безпроблемно може да се използва за различни дейности като рязане, шлайфане и шлифоване. Ако до сега не сте работили с този инструмент, то малко инструктаж с цел опознаване на машината ще ви бъде полезен. В тази статия заедно с консултантите, предлагащи ъглошлайфи в bagira.bg ще споделим с вас 3 ключови съвета, които ще ви помогнат да шлайфате като професионалист.

Съвет №1: Безопасността преди всичко

Преди да използвате ъглошлайфа ще трябва да вземете някои лични предпазни мерки. Всъщност ъглошлайфа е силов инструмент, който оставя след себе си цял куп отломки. Освен това вие едва ли само ще шлайфате и полирате с него. Много често той се използва за рязане на различни материали, но ако имате лошия късмет да се разсеете за миг, режещия диск може да се превърне във високоскоростен шрапнел.

За това специалистите препоръчват когато боравите с ъглошлайфа да се екипирате със защитни ръкавици, куртка с дълги ръкави, очила или дори предпазен шлем, който ще предпази цялото ви лице от хвърчащите горещи стружки.

Професионален съвет: Работата с режеща машина с 10 000 оборота в минута не е шега. За това е задължително да носите предпазен щит за лице, когато използвате режещи дискове – дори когато използвате предпазител. Шлифоването обикновено е процес, който не представляват същото ниво на опасност, така че употребата на предпазна маска е напълно достатъчна.

Съвет №2: Вашите аксесоари трябва да съответстват на оборотите на ъглошлайфа

Когато поставяте диска или предпазителя си, проверете спецификациите на производителя. Максималните обороти на аксесоарите трябва да отговарят или да надвишават максималните обороти на инструмента, който планирате да използвате. Ако номиналната скорост на диска е по-ниска от тази на ъглошлайфа, то рискувате диска да се разпадне.

Съвет №3: Позиционирайте инструмента правилно и внимавайте за искрите!

Тъй като ъглошлайфите бързо отстраняват много материал, намалете риска, доколкото е възможно, като позиционирате инструмента правилно. Различните приложения и приставки изискват различни ъгли на работа. Осигурявайки си безопасно поле на работа вие ще предпазите тялото си от искри и отломки, които биха причинили неприятни наранявания. Освен това и работното ви облекло също ще бъде здраво по-дълго!

Повърхностно шлайфане

За повърхностно шлайфане използвайте плоската част на диска, като за оптимална работа се препоръчва да държите диска от 20°-30° ъгъл между инструмента и работната повърхност. Поставете предпазителя на острието отзад към тялото си. Използвайте плавни движения напред и назад, за да насочите диска. Оставете колелото да свърши работата, но не се колебайте да прилагате достатъчно сила, за да сте сигурни, че сте продуктивни.

Диск за рязане

Ако трябва да отрежете даден елемент, то трябва да държите ъглошлайфа прав с вертикален диск, тъй като ще използвате ръба му, за да режете. Дръжте инструмента здраво и внимавайте да не изкривите режещия диск. При този тип на работа предпазителя винаги върви отгоре, за да ви предпази от отломките. Носенето на маска за лице също ще ви предпази от преждевременна повреда на диска. И не забравяйте – ако предпазителят не е между режещия диск и лицето ви – преместете го, докато не бъде там, където ще ви предпазва.

Леко шлифоване

За шлифовъчни приложения дръжте инструмента под ъгъл 5° -10° спрямо работната повърхност. За почти всички приложения за шлайфане прилагайте съвсем малко сила и позволете на инструмента и диска да свършат тежката работа.

Допълнителни професионални съвети как да използвате ъглошлайф

  • Преди да приложите ъглошайфа върху работната повърхност, оставете инструмента да достигне пълна скорост. Ще свършите по-добра работа, като поддържате последователно срезовете и шлайфането си.
  • Някои ъглошлайфи имат заключващ механизъм, което гарантира по-голяма безопасност. С други думи винаги когато не използвате машината или се налага да я оставите за малко включвайте заключващия механизъм, за да сведете до минимум възможностите за инциденти.
  • Уверете се, че всичко спира да се върти, преди да сведете ъглошлайфа надолу. Дори леко въртящото се острие може да повреди работните повърхности и вашите дрехи.
  • Понякога ще искате да премахнете предпазителя, когато той ви попречи. Много професионалисти имат поне един инцидент с раздробен режещ диск. Повечето от тези инструменти развиват над 10 000 оборота в минута и ваш приоритет е вашата безопасност.
За статията:
Как да използвате ъглошлайф
Заглавие:
Как да използвате ъглошлайф
Описание:
Как да използвате ъглошлайф. 3 ключови съвета, за да шлайфане като професионалист. И допълнителни професионални съвети как да използвате ъглошлайф.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: