До преди няколко години резервацията на самолетни билети отнемаше доста време и нерви. С навлизането на Интернет в домовете ни, днес можем да кажем, че за да се сдобием със самолетни билети до мечтаната от нас дестинация ни струва точно един „клик” разстояние.

Резервацията онлайн на самолетни билети дава възможност преди да предприемете такава стъпка, да сравните цените на самолетните билети, които авиокомпаниите предлагат и да изберете най-изгодната за вас оферта.

В България има множество агенции, които предлагат тази услуга, което е доста голямо предимство. Не ви се налага да се ровите из чуждоезични сайтове, информацията е на български език и имате възможност да се запознаете в детайли както за самият полет и начините за плащане, така и за промоциите, които авиопревозвачите предлагат.

Ако решите да използвате онлайн резервация, използвайте опцията за филтриране. Казано по-простичко, можете да изберете само онези полети, които действително ви интересуват (директни полети или полети с прикачване), без да се налага да преглеждате излишни оферти. Така ще спестите време и ще можете да преминете към следващата много важна стъпка и да изберете възможно най-изгодната за вас цена, т.е. да се сдобиете с евтини самолетни билети.

Различните специализирани сайтове за продажба на билети представят цените на самолетните билети различно. Някъде ще срещнете крайната сума, която трябва да платите, другаде е възможно да ви предложат първо базовата цена на билета, а след това другите задължителни такси. Тъй като има вероятност да се заблудите из различните оферти, внимателно прочетете колко точно е крайната сума за плащане и тогава резервирайте.

След като сте открили най-изгодните и евтини самолетни билети, не ви остава нищо друго, освен да резервирате. Това става лесно, като е нужно само да попълните необходимата бланка и да изберете начин за плащане.

Екскурзиите и почивките в чужбина са много примамливи, въпреки често по-високата си цена. Все пак всеки сам си решава дали ще почива в България, както се надява експертът Поли Карастоянова, или в екзотична страна.

Покупката на самолетни билети онлайн не само,че не се различава по нищо от хартиения билет, но има своите предимства – спестява ви пари и време.
Конкуренцията между авиокомпаниите в днешното динамично време е много голяма. Авиопревозвачите са толкова много и летят до толкова различни дестинации, че понякога ни е трудно да се ориентираме с коя авиокомпания е най-изгодно да пътуваме. Освен това има и силна конкуренция между традиционните и ниско тарифните авиокомпании.

Как да изберем най-добрата оферта и как да намерим изгодни билети?

Ето някои основни правила, които ще направят изборът ви по-лесен:

  • Основно правило, когато търсим самолетни билети е цената, а тя се променя с приближаването на датата на самия полет. Запомнете, че в авиацията има правило, според което най-скъпият билет е непродадения;
  • Когато решите да предприемете пътуване, първо се информирайте кои авиокомпании летят до избраната от вас дестинация и сравнете цената на билетите, които предлагат в сайтовете. Никога не резервирайте самолетни билети от първия ви попаднал сайт за онлайн продажба. Разгледайте и други, сравнете цените  и прочетете внимателно условията;
  • За да намерите евтини билети за самолет е добре да резервирате полета си най-малко няколко седмици предварително. С приближаване на датата на полета, цените се повишават;
  • Изберете много внимателно деня, в които ще пътувате. В празничните и почивните дни цените на билетите са по-скъпи, поради по-натоварения трафик, затова ако ви е възможно изберете ден от средата на седмицата;
  • Ако късните или прекалено ранните часове на полета не ви пречат, това е друг начин да намерите евтини билети;
  • Изберете да летите с една авиокомпания и резервирайте двупосочен билет, така ще летите в двете посоки с много голяма отстъпка.

И традиционните, и ниско тарифните авиокомпании предлагат различни промоции на самолетни билети през определен период, така че се информирайте своевременно. Ако попаднете на такава промоция, шансът да пътувате до желаната от вас дестинация например за няколко евро може да е доста голям.