Днес за никого не е тайна, че заплатата е основна мотивация и критерии в търсенето на работа, особено когато става въпрос за работа, която не отговаря на професионалната ви квалификация, а е просто средство за натрупване на опит в дадена сфера. Но как да получите желаното от вас възнаграждение, особено когато си търсите работа в чужбина?

Когато става въпрос за Англия, всеки очаква 5­ цифрена сума за всеки вид дейност. Това е обичайната заблуда на всеки българин, който тръгва да търси работа в Англия. Не че това очакване е невъзможно за реализация, но изключително много зависи от сферата ви на дейност и личните ви качества като служител.

Ако сте човек с отличен опит и перфектни лични качества, то вие имате пълното основание да поискате от работодателя си най-подходящото за вас заплащане. Но как да поискате такова, без да създадете лошо впечатление?

1. На първо място, добре проучете сферата, в която желаете да започнете работа в Англия. Свържете се с хора, които имат скорошен опит в същата сфера, проучете и конкурентните фирми. Това ще покаже не само вашата лична позиция по въпроса, но и изключителната ви информираност. Мотивацията да получите качествена оценка на труда си за много работодатели означава и желание да дадете всичко от себе си като служител.

2. Изградете си горен и долен праг на заплащане и отстоявайте позицията си. Нека бъдещият ви работодател бъде наясно със собствената ви преценка относно стойността на труда ви. Разбира се, това трябва да съответства на областта, в която търсите работа в Англия. Възможно е да ви предложат начална сума за заплата, която след определен период от време да се промени в положителна насока. Ако ви бъде направено такова предложение, за да си гарантирате изпълняемостта му, поискайте то да бъде включено в трудовия ви договор.

3. Никога не се страхувайте да питате. Ако по време на интервюто ви за работа, интервюиращите не повдигнат въпроса за заплащането, направете го вие. Постарайте се работодателя ви да разбере, че вие държите на ясни и регламентирани отношения.

Търсенето на работа в Англия може да бъде доста стресиращо изживяване. За да намерите такава възможно най-­бързо и да си спестите време и нерви, най-­добре е да си създадете модел на поведение, в което да бъдат включени горепосочните точки.