Тръгвайки към морето, всеки от нас със сигурност ще вземе със себе си бански, пълен куфар с най-„необходимите“  неща и, разбира се, фотоапарат. Последното е може би най-важното за пътуването, защото цветните снимки за почивка са най-доброто нещо, което трябва да вземете от пътуването. Затова към въпроса за снимките от морето трябва да се подхожда много отговорно.

Прочетете статията и сватбен фотограф в София!

Подготвили сме ви няколко правила, спазвайки които, гарантирано ще донесете много висококачествени, ярки и интересни снимки от пътуването си. Моля, обърнете внимание, че не се фокусираме върху нито един вид техника на фотографиране. Нашият съвет е доста универсален и третирайте фотографията като специфичен процес.

Що се отнася до оборудването, което ще използвате, за да направите снимка, тогава в този случай препоръчваме да разберете настройките на камерата, какво ще се случи с вас по време на пътуването. По този начин броят на шансовете за заснемане на по-остри и висококачествени изображения се увеличава значително. Сега да преминем към правилата.

Професионалният сватбен фотограф винаги е на мода!

Кой е правилният начин да правите снимки на морето?

Правило 1. Най -доброто време за фотосесия на плажа е по време на изгрев и залез.

През лятото или ако почивате в страни с горещ климат, слънцето се издига високо, така че светлината е много ярка и сурова. Това прави обектите на снимката плоски, а сенките твърди. Ето защо е по-добре да се въздържате от стрелба на плажа от 10:00 до 16:00. Изчакайте по-добре залез или зазоряване, когато ниското слънце ще осигури по-меко и топло осветление.

Правило 2. Наблюдавайте хоризонта.

Хоризонтът на снимката не трябва да бъде „претоварен“ (освен ако не е просто творческа идея), също така избягвайте изкушението да поставите хоризонта в центъра на рамката. Според правилото на третините, всички важни обекти в композицията трябва да бъдат поставени в пресечната точка на линии или по тях (прочетете за това по-долу). Също така, не изрязвайте небето от рамката. Небето ще направи вашата картина по-живописна и завършена.

Правило 3. Винаги обръщайте внимание на фона

Това е особено важно за фотографията в морето, тъй като летовник, случайно попаднал в кадъра, може да съсипе снимката завинаги. Огледайте се, вижте дали нищо не стърчи или не изпъква на заден план. Ако зад вас има хора, помолете ги да се отдалечат или изчакайте да си тръгнат.

Правило 4. Придържайте се към правилото на третините

Как работи това правило? Разделете рамката си с две хоризонтални и две вертикални линии. По този начин ще получите 9 правоъгълника. Философията е да се постави важен елемент от рамката по една или повече линии или там, където линиите се пресичат (както е показано на снимката по-долу).

Съвременните производители на телефони или камери са предоставили функция за активиране на тази мрежа в реално време. Не забравяйте да активирате тази функция на вашето устройство. Използването на правилото на третините ще направи вашите снимки композиционно правилни и по-привлекателни за обекта.

Правило 5. Използвайте светкавицата за снимане при ярка слънчева светлина

Ако трябва да направите снимка по време на обяд при интензивна и ярка слънчева светлина, поставете модела с гръб към слънцето и не забравяйте да използвате светкавица. Това ще попречи на човека да присви очи на снимката, а светкавицата ще омекоти дълбоките сенки. Ако камерата ви позволява, коригирайте мощността на светкавицата, ако не, експериментирайте с разстоянието до модела.

Правило 6. Работете правилно с камерата

Ако снимате портрет, дръжте камерата на нивото на очите. Ако снимате в цял ръст, камерата трябва да се държи на нивото на талията. Опитайте се да не накланяте камерата надолу, експериментирайте с ръчно снимане. Можете да получите много необичайни снимки.

Правило 7. Опитайте се правилно да изрежете хората на снимката

Много е важно вие и вашите близки на снимките да не изглеждате ампутирани, така че не забравяйте, че хората не могат да бъдат отрязани в ставите. На фигурата по-долу зелената линия показва къде можете да изрежете човек на снимката, а червената линия показва къде не можете. Ако не искате да се занимавате с това, направете или портрет (до рамо или до кръста), или снимка в цял ръст (с крака).

Правило 8. Внимавайте за експозицията си

В светъл ден на плажа е много лесно да се преекспонира кадър, така че не забравяйте да наблюдавате настройките за експонация на фотоапарата си. Не стреляйте срещу слънцето. Това гарантирано ще съсипе снимките ви.

Правило 9. Веднага прегледайте заснетите кадри.

Много често има ситуации, когато човекът от снимката затваря очи, или по време на снимане, говори или прави движение. Такива снимки са трудни за редактиране, а някои изобщо не се редактират. Затова прегледайте снимките си на дисплея на камерата, увеличете детайлите, за да сте сигурни, че снимката излиза страхотно.

Правило 10. Експериментирайте с перспектива

Най-готините снимки се получават или случайно, или чрез експерименти. Не се страхувайте да промените ъгъла, защото само така можете да получите интересни и необичайни снимки дори от най-пресечените места.

И в крайна сметка ..

Има много правила за добрите снимки. Изкуството на фотографията отнема много време, за да се научи. Ако не сте професионалист и целта на вашите снимки е домашен фотоалбум, не се обезсърчавайте, ако на някои снимки се появи шум, а на други хоризонтът е осеян. Всичко е лесно да се поправи във фоторедакторите. Основното в такива снимки са емоциите, настроението и историята, с която е свързана снимката.

Надяваме се, че нашата статия е била полезна за вас. Изхвърлете вашите снимки от морето в коментарите, коментирайте и следвайте следващите ни публикации за най-добрите пози за фотографиране в морето.

За статията:
Как да направите красива снимка в морето: 10 съвета
Заглавие:
Как да направите красива снимка в морето: 10 съвета
Описание:
Кой е правилният начин да правите снимки на морето? Подготвили сме ви няколко правила, спазвайки които, гарантирано ще донесете много висококачествени снимки.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: