Приемаме, че вече имате домейн и уеб хостинг.

Първото нещо, което трябва да направите, е да откриете списък с поне две имена на DNS сървъри в хостинг акаунта си. DNS сървърите превеждат името на вашия домейн към реалното местоположение на вашия сайт. Когато напишете името на домейна си в браузъра, браузърът трябва да знае реалното местонахождение на вашия сайт, за да изобрази страниците на сайта ви. Браузърът не използва реални адреси, а поредици от числа, наречени IP адреси. DNS сървърите превеждат името на домейна на реален IP адрес, който се използва от машините в Интернет.

Когато наемете професионален уеб хостинг за фирмен сайт от Jump.BG, компанията конфигурира за вас своите сървъри и ви осигурява реални IP адреси, когато има заявка за вашия домейн. Всъщност, процесът е малко по-сложен – превръщането на името на домейна ви в реални IP адрес става с помощта на поредица от DNS сървъри – на вашия интернет доставчик, на вашата хостинг компания, на вашия регистрар и т.н. Тези процеси са автоматизирани. За да може вашият домейн да бъде открит в Интернет, вие просто трябва да свържете домейна си с DNS сървърите на вашата хостинг компания.

Можете да откриете DNS сървърите в своя хостинг акаунт или да попитате хостинг компанията си. Списъкът от DNS сървъри обикновено изглежда така ns1.example.com, ns2.example.com, където example.com е името на вашата хостинг компания.

Вашата хостинг компания може да ви даде два или повече DNS адреса. Запишете си тези адреси. Най-добре запазете имейла с информацията за хостинг акаунта си. Трябва да копирате тези адреси в системата на регистрара на вашия домейн.

Влезте в системата на вашия регистрар и открийте възможност за промяна на DNS сървърите. Всеки регистрар има различен дизайн и архитектура на своя сайт, но в профила ви трябва да има меню от рода на „Моите домейни” или „Управление на домейни”. Изберете домейна, на който искате да смените DNS сървърите, и потърсете възможност да редактирате настоящите DNS адреси. Ще видите поле за първичен и вторичен DNS сървър, а понякога и повече полета. Копирайте в тях имената на DNS сървърите на вашата хостинг компания.

Ако имате 3 DNS сървъра, а регистрарът ви позволява да въведете само два, въведете първите два. Не се притеснявайте за имената, които не сте успели да въведете или за празните полета, които нямате с какво да запълните – те са само за да осигурят по-висока надеждност, но сайтът ви ще работи чудесно и с два DNS сървъра.

Щом въведете имената на DNS сървърите, сте готови. Трябва да изчакате малко, преди промените да влязат в сила. Обикновено отнема около 2 или повече дни, за да достигнат промените ви до всички компютри в Интернет.