Боядисването може да звучи като най-малко вероятният начин за декориране на завесите, но чрез него можете да създадете собствени дизайнерски завеси с взривяващи цветове. Можете да намерите богата гама от текстилни бои в магазините и да преобразите старите си скучни пердета в красиви и модерни завеси. От икономическа гледна точка, също ще е по-изгодно да закупите боя за текстил, вместо нови завеси. Това е и възможност да изразите креативността и изобретателните си способности, докато се забавлявате.

Какво ще ви е нужно:

  • Вестници;
  • Креда;
  • Текстилна боя;
  • Акрилни бои;
  • Четка за рисуване.

Стъпка 1

Изперете завесите в пералнята без да добавяте прах за пране или омекотител. Тази стъпка е нужна, за да се отстранят всякакви препарати или химикали, останали в тъканта от предишни пранета. Оставете завесите да изсъхнат.

Стъпка 2

Сложете завесите на пода или на друга равна повърхност, покрита с вестници.

Стъпка 3

Нарисувайте дизайна, които сте намислили върху завесите с помощта на кредата.

Стъпка 4

Пригответе си текстилната боя и бяла или черна акрилна боя. В случай, че завесите ви са бели или със светъл цвят добавете бяла акрилна боя, а ако завесите ви са черни или тъмни добавете черната.

Стъпка 5

Боядисайте рисунката си със слой бяла или черна боя акрилна боя. Тя ще служи като грунд върху завесите и ще гарантира равномерното нанасяне на текстилната боя.

Стъпка 6

Нанесете текстилната боя, за да запълните вашия проект, като в нея можете да добавите и от актрилната боя и да ги разбъркате.

Стъпка 7

Оставете боята на завесите да изсъхне напълно преди да ги окачите на корниза отново.

Бонус идея: Изрежете шаблони от хартия, наложете ги на завесите и оцветете плата.

Сега можете да се насладите на собствения си дизайнерски проект за завеси.