Въпросът, който си задаваме, за да предпазим вратите от прекомерно бързото им експлоатиране и износване, последван от други подобни въпроси, възникващи в съзнанието на всеки един добър и отговорен домакин.

Поддържането на  блиндирaните входни врати е наложително като се има предвид, че когато излизате някъде или пък се прибирате вкъщи, винаги сте в пряк контакт с тях. Следователно постоянното им замърсяване и натоварване е неизбежно.

Като част от интериорния и екстериорния дизайн те са онези аксесоари, които винаги са на показ и не остават скрити за никого.

Точно тези факти могат да са главните причини, поради които трябва редовно да се поддържа хигиената и изправността на входните врати. Нали не искате да се излагате и да се почувстваме неловко, ако случайно се заключите поради технически пробем и да обяснявате после на шефа каква е причината за закъснението ви за работа? Ако желаете вратата да излъчва първоначалния си блясък и красота, да функционира нормално както се очаква, то вие също трябва да полагате грижи за блиндираната врата, за да осигурява всичко това и да защитава къщата пълноценно.

Как тогава трябва да се грижите за блиндираните си врати, за да удължите живота им от една страна, а друга за да останат впечатляващо красиви и блестящи?

Първото правило, което трябва да се изгради като навик и изпълнява стриктно е редовното почистване на дръжките и самите блиндирани врати. Това е от съществено значение, защото ако не се спазва може да се стигне също и до отрицателно въздействие върху здравето.

Съгласете се, че повечето дами, които са строго хигиенични ще тръгнат да ги бършат с разни химически препарати, за да се уверят, че са достатъчно чисти. Но знайте, че не всички входни врати подлежат на един и същ метод на почистване, тъй като са създадени от различни материали. Изключително здравите стоманени врати могат да имат и дървено или друго подобно покритие, което е чувствително към силните химикали, съдържащи се в почистващите продукти. Използването на специализирани препарати за почистване на дърво при такива врати е подходящо, но в препоръчителни дози.

Повърхността на външните врати е желателно да се почиства добре. Не е необходимо обаче това да се прави задължително със скъпоструващи препарати. Обикновено вратата може да се избърсва само с леко навлажнена чиста кърпа. Нужно е само да се накисне кърпата в топла водичка. Изтисквайки я досатъчно добре, може с нея да се почисти всяка част от вратата, след което да се подсушава.

Скърцането на вратите. След определено време пантите на вратите поради сухота и триене могат да започнат да скърцат. Колко ли може да изтърпи човек неблагоприятния дразнещ звук, издаван от вратите? Ето защо поддържането им по това отношение е немаловажно. Най-ефективният и безпогрешен метод познат на всеки един нас е традиционното смазване на пантите с масло. Извършването на процеса няколкото пъти през годината спомага за преодоляването на изнервящото скърцане, освен това гарантира и дългогодишната употреба на външните врати. Движението на крилото, напред-назад при смазването, улеснява наместването на мазната течност в пантите и по-лекото отваряне и затваряне на входната врата без затруднения.

Монтираните гумирани уплътнители, намиращи се на вътрешната част по цялото протежение на стоманената каса, не са за пренебрегване. Тези гуми намаляват шума, изхабяването на вратата и осигуряват допълнителна изолация. Почистването им също може да се извърши с помощта на влажна кърпа и последващо подсушаване със суха кърпа. Понякога под влиянието на екстремните горещини, когато блиндираната врата остава заключена продължително време, тези уплътнители могат да омекнат и да причинят залепване на крилото за касата. В такъв случай може да се наложи подновяването им.

Един друг проблем, който може да се появи с течение на времето е износване на заключващия механизъм на стоманените входни врати. Замърсяването и ръждата по ключалките могат да предизвикат сериозни проблеми, поради което периодично трябва да се проверява тяхното състояние. Ако е налице ръждясване, навременното смазване ще предпази ключалката и ще избегнете трудното заключване и отключване на вратата.

Постоянната поддръжка на блиндираната входна врата предотвратява потенциалните проблеми още преди да са възникнали. Грижете се за нея за да ви пази и да краси дома дълги години.