Електронните устройства днес са най-големите занимания за подрастващите. Все повече деца се наслаждават на игрите и чатовете с непознати, отколкото на всичко онова, което предлага реалния живот. Родителите също имат вина. Те са тези, които от ранна възраст разрешават на детето да заспива с таблет или телефон в ръка. Вече не е странно да срещнем деца на по 3-4 години с електронни устройства в ръка. Всичко това е пагубно за тях и тяхното развитие. Този вид устройства ограбват детството им и ги лишават от същината на процеса, а именно процеса на съзряване.

Учени разкриват, че всъщност електронните устройства много повече вредят, отколкото помагат на децата. Доказано е чрез изследвания, че те ги карат да затъпяват. И това не е просто мнение, а факт, който не би могъл да се отрече. Екип от американски психолози застават твърдо зад позицията си, която е свързана с огромната вреда от мобилните телефони, лаптопите и таблетите. Те пречат на децата в училище и в подготовка за домашните, които им се поставят. Много бързо с телефон в ръка едно дете губи своята концентрация, постепенно то става доста по-разсеяно, а единственото, за което е в състояние да мисли, е свързано с виртуалния свят.

Учени разкриват малко повече подробности за проведеното изследване в тази насока. Те твърдят, че деца, отделящи между 4 и 6 часа дневно на електронните си устройства, изостават поне с два пъти повече в съпоставка със своите връстници, отдаващи се на игри и забавления само 2 часа през деня. Самите деца не са в състояние да регистрират случващото се като сериозен проблем, затова тук трябва да се намесят родителите. Те са тези, които трябва да прилагат контрол върху подрастващите, за да ги научат на полезни навици.

По-критично е положението при учениците в по-горните класове. При тях е характерно взирането пред компютър минимум 5 дни в седмицата. Има такива, които не пропускат и ден без да проверят какво се случва в социалната мрежа – проблем, който е по-сериозен, отколкото на пръв поглед изглежда. Психолози твърдят, че прекаляването с електронни устройства действа пагубно върху децата, тъй като бива намалена тяхната мотивация, те стават по-нервни, нетърпеливи от останалите и не са способни да доведат нещата, с които са се захвали, до финалната права. Любопитен факт е, че новите технологии влияят еднакво зле както върху момичетата, така и върху момчетата. Учените не са крайни и смятат, че е добре всяко дете да има понятие от електронни устройства, но не повече от два часа дневно. В противен случай вредата съвсем скоро ще бъде на лице, повече може да прочетете в медия за медиите luboslovie.bg