Наистина, готварството може да се окаже трудност за всеки. Без значение жена или мъж (макар, че на жената и се отдава много повече), всеки може да срещне своите моменти на несправедливост пред печката.

Как обаче да си оправите отношенията с нея (печката, не жената) и да станете поне прилични готвачи?

Всъщност, да станете приличен, всекидневен готвач, няма да се окаже най-голямата трудност на планетата. Единственото което ще ви трябва е постоянство и да помните. Помненето при готварството е много важно, защото с толкова много рецепти, толкова много изделия, толкова много подправки си е направо магия, как една жена го помни. Но щом готвача в ресторанта може да запомни менюто, то тогава и вие можете да се справите.

Ще трябва да започнем от най-базовото – вашето не знание. Какво ви пречи най-много? При коя част на готварството срещате най-много трудности и наистина трябва да ги преодолеете?

Започнете с това! Нека се справяте проблем след проблем. Имате проблем с това, колко сол да добавите – можете да го решите, като видите средно колко се слага на различните манджи. При някой се изисква две щипки, при други пет, при всички е различно. По-добре е да сложите обаче недостатъчно сол от колкото предостатъчно.

Да си представим, че сте стигнали до базово ниво на готвене. Можете да направите нещо простичко, палачинки, пържени филии (много студенти, ще се познаят тук) и други елементарни. Изгледайте няколко клипа. Има толкова много готварски клипове, че няма да ви стигне времето да ядете. Можете да намерите изключително богата гама от храни и напитки, коктейли и ястия за сватба, че свят ще ви се завие.

Още по-хубавото е, че освен че имате рецепта, виждате и как го правят на клипа. Как бъркат, какви съдове използват и прочее. Ако до сега сте имали страх от печката, време е да го унищожите!

При много хора, проблем е липсата на продукти. Можете да направите всякакви неща с тях. Замислете се, че накрая това така или иначе ще се смеси в стомаха ви, защо да не го подготвите по различен начин?

Можете да използвате съвсем базови съставки, за да направите супа или яхния, зависи от това какво има в хладилника.

Ако майка ви има готварска книга, хвърлете и един поглед. Това също може да се окаже много печеливш начин да натрупате малко знание. Те имат навика да дописват неща за рецептата, което да ги направи по-вкусни или по-лесни за приготвяне.

А защо и вие да не си направите една такава книга? Ще трябва обаче да записвате само вашите успехи. Не искате да повтаряте провалите си винаги, само защото така сте ги записали в книгата. Вземете от книжарницата някоя по-голяма книга, за да можете да записвате всичко на една страница, така ще имате място за повече рецепти.

Не забравяйте да дописвате и някой съвет, които може да ви даде важни насоки при готвенето – температура на печката, щипки сол, колко вода и други.