За да не ви изненада неприятно акумулаторът на вашата кола е добре да проверявате често неговото състояние. За щастие има много лесен метод, с помощта на мултицет да проверите състоянието на зареждане на вашия акумулатор. Чрез този тест и няколко лесни стъпки вие ще разберете дали акумулаторът ви е напълно зареден или не.

Тестване на акумулатора

За да тествате безопасно и ефективно вашия акумулатор са ви необходими:

  • Предпазни очила
  • Защитни ръкавици
  • Цифров мултицет

Стъпка 1. Намерете акумулатора

Повечето акумулатори се намират под капака в предната част на автомобила в близост до калника. Въпреки това някои производители, обичат да скриват акумулатора на други доста необичайни места в автомобила, като: багажника, под задната седалка, а при някои модели автомобили дори са монтирани във вътрешната част на джантите. За това ако не можете да откриете, къде във вашия автомобил се намира акумулаторът, проверете в ръководството на потребителя или потърсете информация онлайн за вашата марка и модел автомобил, за да разкриете местоположението му.

Стъпка 2. Настройте вашия мултицет и направете теста

Включете светлините на автомобила си при изключено запалване и вземете вашите предпазни средства и включете мултицетът.
Докоснете с черната сонда на мултицетът към отрицателния полюс на акумулатора, а червената към положителния. Не се паникьосвайте, ако на циферблата се появят отрицателни стойности това е, за да ви напомни, ако не сте свързали сондите правилно към акумулатора.
Щом поставите сондите на правилните места включете отново мултицетът. Завъртете стрелката и изберете настройката за постоянен ток DC или V с права линия над него, защото с вълнообразна линия над него показва, че това е променливо напрежение или AC.

Стъпка 3. Прочетете резултатите

На екрана ще излязат цифри, те са напрежението на акумулатора и ето какво означават:

  • 12.66 V = 100% заряд
  • 12.45 V = 75% заряд
  • 12.24 V = 50% заряд
  • 12.06 V = 25% заряд
  • 11,89 V = 0% заряд

Тези показания са валидни за акумулатора, ако температурата е 27 градуса. Напрежението му ще се промени с 0.1 волта за всеки 10 градуса промяна в температурата.

Стъпка 4: Тълкуване на резултатите

Ако заряда във вашия акумулатор е повече от 12,45 волта това означава, че той е достатъчно зареден. При всички резултати под този, акумулаторът трябва да бъде зареден и тестван с професионална измервателна апаратура.

Забележка: Резултатите от теста не показват състоянието на вашия акумулатор, а само текущото ниво на зареждане. Акумулаторът дори и с ниско ниво на заряд може да е в добро състояние, след като се презареди. Ако дори след презареждане стойностите са под 12 V то определено се замислете за покупката на нов акумулатор. Можете да откриете широка гама от модели акумулатори Veber, Berga, Varta и други на http://veber.bg/.

Стъпка 5. Зареждане на акумулатора

Ако акумулаторът ви е с ниско ниво на заряд, вие трябва да го презаредите и да го тествате отново. Това може да стане чрез преносимо зарядно устройство или чрез презареждане с помощта на алтернатора. Ако изберете втория вариант, трябва да карате вашия автомобил в продължение на 20 минути със скорост по-висока от 40 км/ч. Също така можете да свалите вашия акумулатор и да го занесете за зареждане в автосервиз или в магазин за авточасти, в повечето от тях ще извършат тази услуга безплатно.

Стъпка 6. Тестване на заредения акумулатор

След като акумулатора се зареди напълно е добре да бъде тестван отново. Има два метода, с които да направите това.

  • С тест за натоварване: Този тест важи за натоварването на акумулатора, а тестера следи за напрежението в него. Ако то спадне под 9,6 волта по време на теста, акумулаторът трябва да бъде заменен с нов.
  • С електронен тестер: С този тест се изпраща честотна вълна през акумулатора, с цел да се определи състоянието на клетките в него.

Тестване на батерията е сравнително просто, евтино и ще ви донесе спокойствие и сигурност. Така че, следващият път няма да гадаете дали колата ви ще запали или не, защото акумулаторът ви е изтощен. Вземайте мултицета и направете бърза проверка още сега.

За статията:
Как да проверите дали е изправен акумулаторът на вашия автомобил
Заглавие:
Как да проверите дали е изправен акумулаторът на вашия автомобил
Описание:
За да не ви изненада неприятно акумулаторът на вашата кола е добре да проверявате често неговото състояние. Ето как да проверите дали е в изправност той.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: