За да бъде вашия матрак на вашето си легло и за вашия комфорт максимално по-дълго време, е нужно да му осигурите необходимата поддръжка. Грижите за домашните матраци не е сложна задача, ако знаете ефикасните алтернативи за дезинфекция пред себе си и ако разполагате с правилните пособия и средства за почистване. В тази връзка, днес сме ви няколко страхотни съвети и насоки. Вижте как да се грижите за матраците у дома подобаващо:

  1. Обръщане на матрака

За някои матраци – двулицевите – това е препоръчително действие, което е добре да се прави на максимум половин година. В случай, че имате еднолицев матрак обаче, трябва да се въздържате от този начин за съхранение, тъй като можете да го повредите още повече. Еднолицевите матраци затова са и еднолицеви – „ползват“ се само от една страна.

  1. Редовно почистване

Правило номер едно в случая е да не ползвате твърде много течности! Ако има петно е допустимо да приложите препарат с течна формула (въпреки че сухите препарати са по-добрата опция), но след като го премахнете, трябва да се уверите, че матракът не е останал влажен. Почистването на матрака у дома е достатъчно само с прахосмукачка – минимум един път на два месеца.

  1. Възползвайте се от професионални почистващи услуги поне веднъж годишно

Да, тези услуги не са много изгодни, а и не сте свикнали за такива неща да харчите пари, но дори и евтини матраци могат да удължават живота си, ако поне един път на 12 месеца ги „водите на професионално почистване“. Наред с по-добрите резултати, хигиенистите от професионална почистваща фирма винаги могат да ви дадат някой безплатен съвет или да ви открият грешка във вашата регулярна процедура по почистване на матрака. Освен това, професионалните почистващи апарати почистват в дълбочина, следователно успяват да убият и най-малките микроби, пречещи на пълноценния ви сън.

  1. Проветряване на помещението

Всъщност, проветряването, също, съдейства за елиминирането на бактериите и миниатюрните, почти незабележими акари, които са изключително вредни за вашето здраве. Те крият риск от развиване на астма и други подобни заболявания, свързани с дихателната система. Нещо повече – спалнята сама по себе си изисква да бъде проветрявана от време на време поради огромната вреда от спането в стая със застоял въздух.

  1. Вземете си протектор за матрак

С него няма да е нужно толкова често да миете и почиствате своя матрак. Освен това, ще избегнете и петна от инциденти, попадане на прекалено много прах в средата, в която си почивате и спите. Протекторите за матраци са сравнително евтина инвестиция, но с нея ще си спестите много грижи и проблеми. Можете да попитате за протектор за матрак на място производителя, от който си купувате самия матрак или да се снабдите с такъв в последствие от същия магазин или от магазин за матраци или мебели.