Всеки, който е давал турбото си за ремонт знае, че разходите не са несъществени. Затова правилната грижа за турбокомпресора е от значение и определено от полза, стига да знаете няколко трика.

7 съвета при грижа за турбото

Факт е, че турбокомпресорът работи в доста сложни условия – на висока температура и динамично натоварване. Като добавим ниско качественото гориво с което ни снабдяват в страната поводите за притеснение нарастват значително. Неправилната експлоатация логично води до съкращаване на живота му, а наедно с това е поредица от неприятни повреди в процеса на използване.

Има случаи, в които можете без проблем да дадете турбото си на ремонт и след това спокойно да продължите да го използвате. Друг път то става само за рециклиране. В най-лошия случай се налага чисто ново турбо, което не струва никак евтино.

Това са факторите, които водят до най-често повреждане на турбото. Имайте ги предвид още отсега: липса на смазване, замърсено двигателно тяло (по него има полепнали сажди, твърди частици и т.н.), вследствие на удар във външно тяло, запушена изпускателна система, образуване на напуквания в резултат на висока температура на отработените газове и, разбира се, умора на материала –  не са малко шофьорите, които изключително екстремно натоварват турбото на колата.

Златните правила за безпроблемна работа на турбото

Ако ги спазвате, не само няма да се сблъсквате с повреди на турбото, но и ще удължите съществено неговия живот, ще спестите пари и главоболия.

  1. Обърнете внимание на качеството на двигателното масло. То служи едновременно за две много важни неща – смазване, но и охлаждане на турбината. Ключово за жизнеспособността на турбото е да сменяте редовно маслото и масления филтър.
  2. Следете какво е налягането на маслото. Ако имате притеснения за нещо веднага се консултирайте със специализиран сервиз за ремонт на турбо TurboForce преди да е станало късно.
  3. Редовно сменяйте въздушния филтър. Той ще ви спести много главоболия и нерви, а също така и ще дава малко повече мощност на колата.
  4. Ако сте били на дълъг път, съветваме да оставите колата да поработи на празен ход за няколко минути. След това изгасете двигателя. Тази процедура, въпреки че изглежда проста, всъщност постига важна цел – охлажда турбото.
  5. Следете редовно какво е състоянието на маркучите на турбото. Така своевременно може да улавяте потенциални проблеми, които ще ви отведат на по-късен етап в сервиза за турбо.
  6. Дръжте под око катализатора и изпускателната система. Не бива да допускате запушване или пък наличието на противоналягане.
  7. Наглеждайте интеркулера. Той не бива да е запушен или пък да е с дефект.
За статията:
Как да се грижим за турбото
Заглавие:
Как да се грижим за турбото
Описание:
Правилната грижа за турбокомпресора е от значение и определено от полза, стига да знаете няколко трика. Златните правила за безпроблемна работа на турбото.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: