Плъзгащите врати навлизат все по-уверено на пазара. Композицията от качества като стил, красива визия, практичност и удобство, ги прави все по-популярни и търсени. Основното им преимущество е малкото пространство, което ангажират, изпълнявайки главната си функция да разграничават две помещения едно от друго. Поради тази причина са предпочитан и най-удачен вариант за жилища с оскъдна квадратура. Спестяват изключително много пространство при отварянето и затварянето им.

При обикновените интериорни врати, именно това спестено пространство е необходимо, за да функционират безпроблемно. Те са много по-неудобни за тесните коридори, винаги се явяват като бариера и заемат част от бездруго малката площ. Благодарение на плъзгащите врати, квадратурата може да се използва по-пълноценно и да бъдат поместени повече мебели или пък да бъде оставено повече пространство, за да изглежда по-просторно тясното жилище.

Освен гореспоменатото им качество, вратите от този тип са способни да придадат модерна и луксозна визия на интериора. Те изглеждат много красиви и определено правят впечатление с елегантната си и стилна фасада, говорят за изтънченост и вкус на обитателите на дома.

Разнообразието при плъзгащите врати е голямо. Могат да бъдат плътни за спалните помещения, със стъкло – за всекидневната и трапезарията, изцяло стъклени за мокрите помещения или за стаите в тъмните жилища, за да пропускат максимално голямо количество светлина в коридорите. Типът им зависи от стила, за който е решена и аранжирана останалата част от интериора, както и от вкуса на собственика.

Освен разнообразие при крилата за врати, такова има и при начина на монтаж, в зависимост от погледа и избора на клиента. Вариантите са три:

Вариант 1

Вратата се монтира при оформен строителен отвор без да се поставя каса. Механизмът, по който се движи крилото се монтира над отвора и то се движи пред него. Важно е да се уточни, че при този вариант за монтаж, задължително условие е размерът на крилото да е малко по-голям от този на отвора, за да се избегнат луфтовете от двете страни. Този вариант е най-евтиния, тъй като липсата на каса спестява доста средства, но определено има недостатък – изглежда незавършен и стои грубо. Ако се търси по-естетическа визия, вариант 2 е по-удачен.

Вариант 2

Поставя се каса на строителния отвор, която облича зида от двете страни. Релсата отново се монтира над отвора и може да бъде облечена с первази, за да не се вижда. Недостатък тук е, че отворът неизбежно се стеснява с няколко см, но пък вратата изглежда завършена и много по-красива. Освен това уплътнява по-добре и стаята определено е по-добре шумо и термоизолирана.

Вариант 3

При този вариант се изгражда специална конструкция от гипсокартон пред стената, на която се монтира вратата. Така механизмът и вратата влизат между нея и стената и по този начин релсата остава скрита.
Независимо кой вариант на монтаж и вид плъзгаща ще врата изберете, едно е сигурно – жилището ви ще спечели пространство и елегантна визия, а вие – удобство и комфорт.