Независимо от това дали искате да си извадите пресни или напълно узрели картофи, които да използвате веднага или да съхраните за храна през есента и зимата, е важно да следвате някои основни насоки, които ще ви помогнат да разберете как и кога е най-добре да бъде направено това. За да ви помогнем с максимално полезна информация по въпроса, заедно със специалистите в търговията със сортови семена от агроаптека Иван Чавдаров сме подготвили кратко ръководство как и кога да извадите картофите.

Пресни картофи

Всички сортове картофи могат да бъдат извадени като пресни, още преди растението да е достигнало зрялост и докато клубните му са още малки. Още когато растенията са започнали да цъфтят, те са развили поне няколко незрели грудки, готови за прибиране. На този етап клубените имат тънка кожичка и по-малко сухо вещество вътре. Те са много малки и затова могат да се готвят и сервират целички. Тънката им кожичка е това, което ги прави толкова вкусни и сочни, но също така тя е и причината те да не могат да се съхраняват по-дълго време. Защото тя позволява по-лесно изпаряването на влагата в тях и затова пресните картофи трябва да се консумират веднага след прибирането им. Те трябва да бъдат събирани и обработвани много внимателно, за да се намали натъртването и увреждането на кората им, защото и двете могат да предизвикат гниенето им.

Пресните картофи могат да бъдат изваждани през пролетта или в началото на лятото, но имайте предвид, че така унищожавате растението майка и няма как след това да си осигурите зрели картофи подходящи за съхранение през зимата.

Можете да опитате да повдигнете леко растението и да извадите полека под него от незрелите грудки, а след това отново да го върнете в почвата. Но ние не ви препоръчваме да прилагате този метод, защото той не е много надежден. По-добре пожертвайте един ред, от който да си извадите пресни картофи, а другите да ги оставите да достигнат своята зрялост.

Винаги изваждайте пресните картофи с голямо внимание, за да не ги нараните. Използвайте вила, за да разрохкате почвата около всяко растение. Картофите съхранявайте в щайги или в чували на дупки, за да може да изпада пръстта, която е полепнала по тях.

Зрели картофи

Зрелите картофи се изваждат тогава, когато растението достигне своята зрялост, в края на сезона за растеж. Ще разберете кога е настъпило това време по това, че листата на растението пожълтяват, а стъблото му започва да съхне.

При някои по-късни сортове листата и стъблата могат да останат зелени за по-дълго време, но при по-ранните те ще са напълно изсъхнали. За да имате най-добра реколта от зрели картофи изчакайте най-малко две седмици след като стъблата на растенията са изсъхнали напълно и чак тогава ги извадете. Този период на изчакване ще позволи на кожата на клубените да стане по-твърда, което е и ключът към успешното им съхранение, защото тя ще им осигури запазването на влагата в тях.

Ако се очаква замръзване в рамките на две седмици, докато растенията са още зелени, много от земеделците премахват листата им, за да се ускори процесът на втвърдяване на кожата на зеленчука. Но имайте предвид, че ако растенията умрат внезапно, заради студа, то клубените могат да се обезцветят. По-лесно е да изберете подходящ сорт картофи съобразен с вашата географска ширина, за да избегнете изкуственото обезлистване на растенията.

И тези картофи, както пресните трябва да бъдат извадени много внимателно от земята, за да не се наруши целостта на кората им. За тази цел премахнете почвата постепенно, като внимавате да не нараните зеленчуците, тъй като те се намират близо до повърхността й.

Съхранявайте зрелите картофи далече от пряка слънчева светлина и за предпочитане на температури без големи амплитуди от топлина или студ. Идеалният диапазон за съхранение на реколтата от зрели картофи е 13-18° С. Ако изложите извадените картофи на пряка слънчева светлина, повишавате риска от меко гниене и позеленяване.

Затова просто ги дръжте в чували или ги покрийте с брезент, докато ги преместите на мястото им за дългосрочно съхранение.

Съхраняване на картофите

Оптималните условия за съхранение на картофите е на тъмно място при температура 4-7 ° C  с влажност до 90%. Тези условия лесно ще постигнете, ако ги поставите в студената ви изба. Но също така можете да ги съхранявате в чували от плат или хартия в гаража ви или под навес.

Проверявайте редовно и внимателно картофите, които съхранявате и премахвайте всички, които започнат да се развалят, за да предпазите от увреждане и останалите.

За статията:
Как и кога да извадите картофите
Заглавие:
Как и кога да извадите картофите
Описание:
За да ви помогнем с максимално полезна информация по въпроса, сме подготвили кратко ръководство как и кога да извадите картофите.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: