Фъстъци

Те са най-рисковата храна и могат да доведат до животозастрашаваща алергична реакция. Фъстъците са по-скоро бобово растение като соята, отколкото истински ядки. Според специалистите занимаващи се с получаването на алергия от „Фрамар“, хората, които са чувствителни към фъстъците могат да получат реакция и срещу черупчести плодове като орехите. Те трябва да избягват също така бирени фъстъци, десертни блокчета с ядки, фъстъчено масло и някой хидролизирани растителни протеини. Тестените изделия, сосовете, дори и млечните шоколади също могат да съдържат протеини на фъстъците, както и частици от тях.

Мляко и млечни продукти

Млечната алергия е сред най-често срещаната хранителна алергия при децата, но в 80% от случаите те я преодоляват. При новородените може да се наложи да приемат противоалергични ваксини или соево мляко, а кърмачките не трябва да пият мляко. Млечните протеини, включително казеин, се срещат навсякъде в преработените храни, дори в рибните консерви, колкото и учудващо да ви звучи този факт. Ако сте алергични към кравето мляко, то може би козето би било добър заместител. Непоносимостта към лактозата не може да се счита като алергия, това по-скоро се причислява към храносмилателните проблеми.

Яйца

Те са вторият най-голям причинител на хранителна алергия при децата, въпреки че почти всяко от тях я превъзмогва след време. Не забравяйте, че яйца се съдържат в продукти като майонеза, юфка, тестени изделия и т.н. Също така, яйцатa се използват за направата на противогрипните ваксини (отслабените вируси се отглеждат във вътрешността на им), така че говорете по този въпрос с вашия лекар, преди да направите имунизация на детето.